Nominalizări / Distincții  

   

Cele mai noi publicații  

   

Publicații recente  

   

Parteneri  

   

Muzeul în presă  

   

   

Muzeul Județean Buzău, candidat la Premiile European Museum Academy

Detalii

Comunicat de presă

Muzeul Județean Buzău are onoarea să vă anunțe că în perioada 28-30 septembrie 2017 a participat la Conferința anuală a European Museum Academy și la ceremonia de decernare a premiilor Academiei prin care se recunoaște excelența în domeniul muzeologiei europene. Evenimentul a fost organizat la Skopje, capitala Republicii Macedonia și a întrunit peste 120 de specialiști și experți din 30 de țări.

European Museum Academy acordă anual premiul Heritage in Motion, premiul Luigi Michelleti și premiul DASA.

În toamna anului 2016, Muzeul Județean Buzău a fost singurul muzeu din România care și-a depus candidatura, alături de alte peste 130 de muzee europene și a fost selectat pentru a intra în competiție alături de 34 de muzee din 21 de țări (Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Turcia).

Juriul Academiei este format din personalități ale muzeologiei internaționale precum: Dr. Karl Borromäus Murr (președintele juriului, Olanda), René Capovin (reprezentantul Fundației Micheletti, Italia), Dr. Arno van Berge Henegouwen (Olanda), Dr. Massimo Negri (director EMA, Italia), Ann Nicholls (EMA Co-ordinator, Marea Britanie), Dr. Virgil Ștefan Nițulescu (Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România), Dr. Andreja Rihter (Președinte și director EMA, Slovenia), Dr. Hermann Schäfer (EMA Adviser, Germania), Majestatea Sa Prințesa Sibilla de Luxemburg (istoric de artă, Luxemburg), Danièle Wagener (Luxemburg), Dr. Wim van der Weiden (președinte EMA, Olanda), Dr. Henrik Zipsane (CEO Jamtli Foundation, Suedia).

Fiecare muzeu nominalizat a fost vizitat de către cel puțin un jurat al Academiei, care a înaintat un raport final cuprinzând o amplă analiză plecând de la următoarele criterii: starea clădirii, tematica expozițiilor de bază și conceptele inovatoare, design, multimedia, grafică, facilități (parcare, cafenea sau restaurant, magazin, birou de informare, toalete, facilități multilingvistice, acces pentru persoane cu dizabilități, publicații de diferite tipuri), managementul muzeului și pregătirea personalului, tipuri de activități pe care le desfășoară (programe educaționale, de educare a publicului adult, cursuri, workshopuri, programe educaționale etc), impactul muzeului în comunitatea locală, regională, națională și internațională, activitățile de marketing și PR, elemente creative și inovative, contribuția la dezvoltarea ideilor și bunelor practici în muzeologia europeană.

În luna aprilie 2017, Muzeul Județean Buzău a fost vizitat și evaluat de către dr. Wim van der Weiden, președintele Academiei Europene a Muzeelor, jurizind expoziția Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci, expoziție care a fost realizată în cadrul proiectului cu același nume, între 2015-2016, printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Guvernul României. Muzeul Județean Buzău și-a despus candidatura la Premiul DASA care se acordă pentru recunoașterea excelenței în domeniul muzeologiei pornind de la următoarele criterii: calitatea oportunităților de învățare și educare, concept muzeotehnic, calitatea povestirii, creativitatea și designul expozițional, calitatea programelor educaționale, gradul de interactivitate cu publicul, mixul dintre educație și divertisment.

Muzeul Județean Buzău a fost reprezentat la evenimentele de la Skopje de către Mădălina Oprea, șef secție Istorie (manager de proiect), Răican Marinela (conservator Istorie), Duma Lucia (restaurator expert), Marica Nicoleta (asistent financiar), membri în echipa de implementare a proiectului Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci.

Mai multe detalii despre Conferința EMA 2017 și ceremonia acordării premiilor găsiți la http://europeanmuseumacademy.eu/micheletti-award-2017/

DIRECTOR, 
dr. Laurențiu Florin Grigoraș

Fotografii de la Conferința EMA 2017

Certificatul de Candidat

AddThis Social Bookmark Button
   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Evenimente  

Manifestări de Ziua Națională a României

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

Expoziția de artă cultă "Rodul tainic - sufletul omului"

Vernisarea va avea loc în data de 30 noiembrie 2017, orele 13.00, la sediul Muzeului Judeţean Buzău şi va putea fi vizitată pentru o perioadă de cel puţin trei ani.
AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

Expoziție "Podoabe străvechi" și sesiune de comunicări științifice "Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate"

Muzeul Județean Buzău organizează, în perioada 16-18 noiembrie 2017, a XVII-a ediție a sesiunii de comunicări științifice cu titlul: Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate. Pe 16 noiembrie se va vernisa și expoziția "Podoabe străvechi", care va putea fi vizitată până pe 4 februarie 2018.

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...