Site-ul Muzeului Județean Buzău

162 de ani de la Mica Unire

 

 

Comunicat de presă

162 de ani de la Mica Unire

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, jud. Buzău, invită publicul, duminică, 24 ianuarie, începând cu ora 9:00, la sediul instituției, pentru a sărbători împlinirea celor 162 de ani de la Mica Unire.

Evenimentul are o importanță deosebită atât pentru că a reprezentat un prim pas în făurirea României moderne cât și pentru faptul că Buzăul a avut onoarea de a întâmpina și găzdui primul domn al Principatelor Unite, motiv pentru care specialiștii muzeului organizează, cu acest prilej, expoziția temporară Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Contextul actual nu ne permite să ne prindem în cea mai mare Horă a Unirii jucată la Buzău, eveniment organizat în cadrul programului cultural-educativ Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean, ajuns în 2020 la ediția a V-a, însă vă invităm să vă bucurați, în cadrul unor vizite gratuite, de expozițiile noastre de la: sediul central, Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, Muzeul Chihlimbarului Colți și Casa Memorială „Vasile Voiculescu” Pârscov. Dacă iubiți natura și frumosul, puteți vizita Muzeul în aer liber ”Tabăra Măgura”, amplasat în poienile din apropierea Mănăstirii Ciolanu, pe teritoriul comunei Tisău.

 

Intrarea este liberă, iar accesul este permis cu respectarea normelor sanitare actuale!

 

 Manager,

Dr. Daniel Costache – Bolocan

 

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize