Site-ul Muzeului Județean Buzău

Atelier de eco-printing și de vopsit cu plante tinctoriale – 2022

Comunicat

„Ziua Universală a Iei”

-Atelier de eco-printing și de vopsit cu plante tinctoriale-2022

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, organizează, cu prilejul „Zilei Universale a Iei”, un atelier de „eco-printing” și de vopsit cu plante tinctoriale. Activitatea va avea loc sâmbătă, 25 iunie 2022, la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” din str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău.

În prima parte a atelierului, participanții vor putea afla informații despre tehnica „eco-printing” (imprimarea plantelor pe materiale textile), precum și despre meșteșugul vopsitului cu plante tinctoriale, practicat în lumea rurală de odinioară. În cea de-a doua parte a workshop-ului, fiecare participant va putea decora câte o piesă textilă, folosind tehnica „eco-printing”, și va putea asista la un moment demonstrativ de vopsit cu plante tinctoriale.

Coordonatoarea atelierului va fi doamna conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu de la Facultatea de Arte Decorative și Design din cadrul Universității Naționale de Arte București, asistată de artiștii vizuali Dana Dincă și Ramona Șercăianu.

Workshop-ul este integrat în programul școlii de vară „O călătorie prin lumea vacanței”, organizată de Școala Gimnazială „George Emil Palade” Buzău, în perioada 13 iunie – 25 iunie 2022.

 

MANAGER,

DANIEL COSTACHE

Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”

Muzeul are sediul într-o clădire monument istoric, ce a aparţinut familiei boierești Vergu-Mănăilă. Fiind una dintre cele mai vechi construcţii civile păstrate în oraș, menţionată într-un document din 1794, clădirea a fost restaurată între 1971 și 1974, trecând prin reparaţii capitale în cursul anului 2017.

Sunt păstrate aici obiecte cu specific etnografic din zona Buzăului, cum sunt piesele de port popular, țesăturile de interior sau obiectele de uz casnic ce reflectă ocupaţiile tradiţionale și universul spiritual și creativ al ţăranului român.

Atrag atenţia în mod deosebit piesele din materiale textile bogat decorate – fie că ne referim la diferitele elemente ale costumelor tradiţionale specifice zonei, ori ne îndreptăm atenţia spre covoarele, ștergarele, batistele de nuntă, feţele de pernă sau învelitorile expuse.

Cumpără bilet

 

Learn more
Font Resize