Site-ul Muzeului Județean Buzău

Caravana Jocurile Științei, ediția a IV-a Buzău

Comunicat

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, jud. Buzău, organizează, în parteneriat cu Asociația Pro Cunoaștere, „Caravana Jocurile Științei, ediția a IV-a Buzău”, expoziție interactivă itinerantă, ce se va desfășura la sediul muzeului în perioada 4–13 noiembrie 2019.

Proiectul realizat cu sprijinul  Science Center-ului Oraselul Cunoasterii din București este finanțat în cadrul Programului Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Act for Tomorrow.

Caravana Jocurile Științei se adresează copiilor cu vârste între 4 – 14 ani și cuprinde un mini science center, constând într-o galerie formată din 35 de exponate interactive care ilustrează în mod distractiv legi din fizică, matematică, geografie, logică etc.; vizitatorii vor vedea exponate noi precum: „Mozaicul Thessellation (modele repetitive)”, „Jocul mozaic 3D”, „Reflexo metrul”, „Energia Solară”, „Puzzle-ul Constelații”, „Cubul Conway”.

În cadrul Caravanei vor fi organizate și ateliere interactive pentru grupurile școlare. Atelierele sunt structurate în funcție de vârsta copiilor, au durată între 45 min și 1h:30 min și le permit copiilor să lucreze atât individual cât și în echipă, colaborând la un proiect, în timp ce află informații despre anumite fenomene și legi ale științei.

Ateliere disponibile:

  • IQ Puzzle (copii clasele I–IV) – Copiii sunt invitați să-și antreneze creierul prin jocuri inteligente. Aceștia vor construi două puzzle-uri și vor afla secretele rezolvării lor.
  • Circuitul electric (copii clasele III–IV) – Descoperim ce se află dincolo de becul care luminează casa. Construim un circuit electric (felicitare cu led) și înțelegem testând, ce înseamnă conductor și izolator.
  • Iluzia optică sau cum ne păcălesc simțurile (copii 4–8 ani). Atelierul își propune să explice legile opticii și invită copiii să înțeleagă cum apar iluziile optice.
  • Robotul echilibrist (copii 7–10 ani) – Copiii se vor familiariza cu noțiuni de echilibru, centrul de greutate, și vor experimenta și testa cu ajutorul unui roboțel.
  • Moara de vânt (copii clasa a V-a) – Vom face o incursiune în istoria și mecanismul morii de vânt. Atelierul va ajuta copiii să și construiască propria moară de vânt.
  • Chimie&fizică distractivă (copii clasele VI–VIII) – Împreună cu profesorii lor, elevii vor învăța să răspundă la întrebări precum: câtă energie este într-o bomboană? De ce se scufundă corpurile? Fumul este solid sau gaz? Câteva întrebări cu explicații științifice, dar amuzante.

Atelierele „Chimie&fizică distractivă” sunt disponibile numai  sâmbătă, 9 noiembrie și duminică, 10 noiembrie.

Accesul este GRATUIT atât la expoziție cât și la atelierele interactive.
Participarea se face doar cu programare prealabilă la numărul de telefon 0723 390 449.

 

Muzeul Județean Buzău
Manager
Dr. Daniel Costache

 

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize