Site-ul Muzeului Județean Buzău

„Chihlimbar baltic, provenit din contrabandă, indisponibilizat de DIICOT, valorificat de ANABI, expus la muzeu”

 

 

Comunicat

 

Noaptea Europeană a Muzeelor - ediția 2022

”Chihlimbar baltic, provenit din contrabandă, indisponibilizat de DIICOT, valorificat de ANABI, expus la muzeu”

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, cercetare și artă, ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, anunță deschiderea expoziției temporare ”Chihlimbar baltic, provenit din contrabandă, indisponibilizat de DIICOT, valorificat de ANABI, expus la muzeu”.

Organizată în parteneriat cu Ministerul Justiției din România și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, expoziția va fi deschisă sâmbătă, 14 mai 2022, începând cu ora 20:30, și va putea fi vizitată până în data de 17 iulie 2022.

Piesele ce urmează a fi expuse, în premieră, la Muzeul Județean Buzău, fac obiectul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Pepitele de rășină fosilizată au fost introduse ilegal pe teritoriul României prin sustragerea de la controlul vamal. Acestea erau depozitate, transportate și predate în țări, precum: Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia. Doar efortul susținut și profesionalismul procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, structura centrală, și a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au făcut ca o parte din cantitatea de peste 800 kg de chihlimbar, sechestrată, cu o valoare estimată cuprinsă între 400.000 și 3.200.000 $, să ajungă în acest proiect expozițional inedit.

 

Vă așteptăm la muzeu!

 

Manager,
Dr. Daniel COSTACHE

 

 

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize