Site-ul Muzeului Județean Buzău

Colocviu Internațional de Arheologie Funerară

Comunicat

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, jud. Buzău, reprezentat legal de către dr. Daniel Costache, în calitate de Manager, organizează, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău, în colaborare cu Uniunea Internațională de Studii Preistorice și Protoistorice (UISPP)  și  Institutul de Arheologie Vasile Pârvan București, Colocviul Internațional cu tema:

Bronze and Iron Ages in Eurasia: Rituals and Grave Goods as Possible Markers of the Social Identity of the Dead”.

Programul colocviului, desfășurat în perioada 17-20 octombrie 2019, include 23 de comunicări, cu 31 de autori, din șase ţări: România, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Serbia și Bulgaria.

Buzăul devine astfel orașul din România în care s-au desfășurat cele mai numeroase colocvii internaționale (2004, 2009, 2012, 2014) sub egida Comisiei XXX a Uniunii Internaţionale de Ştiinţe Preistorice şi Protoistorice (UISPP), cea mai prestigioasă organizație profesională a arheologilor din toată lumea, el înscriindu-se, astfel, în elita centrelor științifice care au găzduit asemenea manifestări.

Lucrările colocviului își propun să răspundă la o serie de întrebări legate de modul în care riturile și ritualurile de înmormântare efectuate de comunitățile străvechi precum și bunurile depuse în morminte reflectă „identitatea morților” în viața de apoi și statutul social al persoanelor respective.

Deschiderea oficială  a colocviului  va avea loc în data de 17 octombrie 2019, ora 16.00, la Muzeul Județean Buzău.

 

Muzeul Județean Buzău
Manager,
Dr. Daniel Costache

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize