Site-ul Muzeului Județean Buzău

Comemorare victime ale regimului comunist. Ion Mihalache și Iuliu Maniu. Închisoarea tăcerii-Râmnicu Sărat

Comunicat

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, în parteneriat cu Colegiul Național ”B. P. Hașdeu” Buzău anunță organizarea dezbaterii „Comemorare victime ale regimului comunist. Ion Mihalache și Iuliu Maniu. Închisoarea tăcerii-Râmnicu Sărat”.

Invitați: Irina Hasnaș-Hubbard (Muzeul Ororilor Comunismului în România) și Tudor Călin Zarojanu, jurnalist, autor al lucrării Seniorul Corneliu Coposu. Lucrările vor fi conduse de d-na Năstăsoiu Elena, cadru didactic specializarea Istorie, din cadrul Colegiului Național ”B. P. Hașdeu” Buzău.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 5 februarie 2022, ora 11:00 la Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă (sediul central al Muzeului Județean Buzău) și va putea fi urmărit online pe contul de Facebook al instituției noastre  începând cu ora 13.00.

 

MUZEUL JUDEȚEAN BUZĂU

Manager

Dr. Daniel Costache

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize