Site-ul Muzeului Județean Buzău

Decembrie 1989: între Revoluție și Crăciun

 

Comunicat

 

Muzeul Județean Buzău anunță vernisarea expoziției temporare Decembrie 1989: între Revoluție și Crăciun”, eveniment ce va avea loc luni, 16 decembrie 2019, ora 12.00, în sala Amfiteatru a muzeului,  Aleea Castanilor,  nr. 1, mun. Buzău.

 

Expoziția este organizată cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului și propune o radiografie a două spații: privat şi social. Pe de o parte, este reconstituit un ambient dintr-o locuinţă urbană, care reflectă viața unei familii – ternă și cu multe lipsuri, în aşteptarea Crăciunului. Pe de altă parte, este surprinsă ieşirea din acest mediu pe străzile Buzăului şi efervescenţa socială caracteristică maselor în revoluţie, prin intermediul unor imagini-martor, realizate de fotograful George Necula. Acestea, alături de o serie de materiale video, surprind  încărcătura emoțională, tensiunea evenimentelor și colapsul unui regim totalitar agonizant, cât şi dorința recâștigării demnității şi a libertăţii.

Muzeul Judeţean Buzău mulțumește, în mod special, tuturor celor care, pe parcursul a opt ani, dar mai ales în timpul campaniei „Nu le mai aruncați! Vă rugăm să le donați!” (2012-2013), au îmbogăţit patrimoniul muzeal cu aproape 4000 de bunuri, care reflectă viața privată cotidiană în timpul regimului comunist.

În continuarea acestui demers de conservare şi păstrare a unor bunuri materiale, muzeul propune vizitatorilor să participe la un nou proiect, de colectare a amintirilor despre evenimentele din decembrie 1989 de la Buzău, în vederea contribuției la salvarea memoriei comunității noastre. Aceste amintiri vor putea fi transmise muzeului prin intermediul unui formular – „Tu ce ai făcut în decembrie 1989?” – aflat în sala expozițională sau completand online formularul de mai jos (dupa completare si trimitere va ajunge la adresa home@muzeubuzau.ro).

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 16 decembrie 2019 – 30 aprilie 2020.

 

Manager

Dr. Daniel Costache

     

     

     

    Muzeul Județean Buzău

    Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

    Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

    În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

    Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

    Cumpără bilet
    Learn more
    Font Resize