Site-ul Muzeului Județean Buzău

Decernarea premiilor Trofeului Dumitru Dan, ediția a III-a

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, în parteneriat cu Asociația Club Sportiv Penteleu, va organiza sâmbătă, 11 decembrie 2021, ora 14:00, decernarea premiilor Trofeului Dumitru Dan, ediția a III-a. Dat fiind contextul pandemic actual, evenimentul va beneficia doar de prezența organizatorilor, a cicliștilor de anduranță și a voluntarilor.

Inițiat în 2019 la propunerea ciclistului Cristi Mănăilă, evenimentul a reușit, pe parcursul a trei ediții, să reunească numeroși sportivi din diverse zone ale țării. Anul acesta, între 24 iulie și 15 august, Cristi Mănăilă a participat la cursa internațională de ciclism de anduranță North Cape 4000 Edition IV, pe un traseu deschis la Rovereto, Italia, până la Capul Nord, Norvegia, purtând sigla Trofeului Dumitru Dan și a Muzeului Județean Buzău. Participarea sa la evenimentul internațional a urmărit de asemenea și promovarea unor valori buzoiene, motiv pentru care îi mulțumim.

Finaliștii ediției din acest an a Trofeului Dumitru Dan sunt: Mănăilă Cristian, Resceanu Mădălin, Radu Cristian, Deacănu Vasile Viorel și Grigore Simona Iuliana.

Evenimentul va putea fi urmărit pe pagina Facebook – Dumitru Dan Globe-trotter sau Dumitru Dan globe-trotter -Proiectul Muzeului Judetean Buzau.

 

Manager dr. Daniel Costache

 

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize