Site-ul Muzeului Județean Buzău

Dezbaterea „Holocaustul – între înțelegerea trecutului și comemorare”

Comunicat

Dezbaterea „Holocaustul - între înțelegerea trecutului și comemorare”

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare, ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău, organizează, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Buzău, dezbaterea „Holocaustul -între înțelegerea trecutului și comemorare”.

Activitatea, prilejuită de Ziua Holocaustului, se va desfășura, luni, 10 octombrie, începând cu ora 15:00, la sediul Muzeului Județean Buzău.

Temele de discuție, la care vor participa elevi, profesori și muzeografi, sunt inspirate, așadar, de implicațiile genocidului asupra evreilor, comemorat în fiecare an, în țara noastră, pe data de 9 octombrie. Ziua Holocaustului a fost instituită prin hotărârea de guvern nr. 672 din 5 mai 2004 și marchează începutul deportării evreilor din Sudul Bucovinei în Transnistria.

Printre invitații acestui eveniment se numără: prof. Ana Preda Tudor – inspector școlar, cadru didactic la C. N. „B. P. Hasdeu” Buzău, asist. univ. dr. Daniela Popescu – Facultatea de Istorie, Universitatea București, dr. Daniel Costache – manager Muzeul Județean Buzău, dr. Mădălina Oprea – șef secție Istorie în cadrul Muzeului Județean Buzău, prof. Georgeta Grigore – Școala Gimnazială „Radu cel Mare” Târgoviște, prof. Laura Mărăcineanu – Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman” Buzău și prof. Corina Barbu – C. N. Pedagogic  „Spiru Haret” Buzău.

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize