Site-ul Muzeului Județean Buzău

Dragobete vs. Sfântul Valentin, ediția a VI-a

Comunicat de presă

Dragobete vs. Sfântul Valentin, ediția a VI-a

 

Un eveniment de tradiție din calendarul activităților muzeului, ajuns deja la a VI-a ediție, este Dragobete vs. Sfântul Valentin. Și anul acesta Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, în parteneriat cu Muzeul Municipal Octavian Moșescu Râmnicu Sărat, a pregătit publicului o serie de manifestări cultural-educative ce se vor desfășura miercuri, 24 februarie, la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” din str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău.

Evenimentul va fi transmis live pe paginile de Facebook ale instituției noastre, iar accesul publicului este permis începând cu ora 13:00.

 

Programul activităților culturale este următorul:

  • ora 11:00 Vernisajul expoziției temporare Furca de brâu, simbol al dragostei la români;
  • ora 11:30 – Furca de tors – prezentare, invitat dr. Doina Ciobanu;
  • ora 12:00 – Semnificațiile zilei de Dragobete în cultura tradițională româneascăprezentare,  muzeograf etnografie Raluca Brașoveanu, Muzeul Județean Buzău;
  • ora 13:00 – vizitarea gratuită a expozițiilor de la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”.

Expoziția temporară cu furci de tors din zona etnografică Buzău, realizată în parteneriat cu Muzeul Municipal Octavian Moșescu Râmnicu Sărat, poate fi vizitată până în data de 14.03.2021.

Program vizitare:

  • 9:00 – 17:00 – ultima intrare la 16:15
  • Marți – duminică – deschis
  • Luni – închis

 

Accesul este gratuit, în ziua evenimentului, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Vă așteptăm la muzeu!

Manager,

dr. Daniel COSTACHE

Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”

Colecţia își are sediul într-o clădire monument istoric, ce a aparţinut familiei boierești Vergu-Mănăilă. Fiind una dintre cele mai vechi construcţii civile păstrate în oraș, menţionată într-un document din 1794, clădirea a fost restaurată între 1971 și 1974, trecând prin reparaţii capitale în cursul anului 2017.

Sunt păstrate aici obiecte cu specific etnografic din zona Buzăului, cum sunt piesele de port popular, țesăturile de interior sau obiectele de uz casnic ce reflectă ocupaţiile tradiţionale și universul spiritual și creativ al ţăranului român.

Atrag atenţia în mod deosebit piesele din materiale textile bogat decorate – fie că ne referim la diferitele elemente ale costumelor tradiţionale specifice zonei, ori ne îndreptăm atenţia spre covoarele, ștergarele, batistele de nuntă, feţele de pernă sau învelitorile expuse.

Cumpără bilet

 

Learn more
Font Resize