Site-ul Muzeului Județean Buzău

Dragobete vs. Sfântul Valentin, ediția a VII-a

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, anunță organizarea celei de a VII-a ediții a evenimentului Dragobete vs. Sfântul Valentin. În acest an, Muzeul Județean Buzău va marca evenimentul printr-un ansamblu de activități culturale specifice. Acestea vor avea loc joi, 24 februarie, la sediul Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă din municipiul Buzău, str. Războieni, nr. 8. Parteneri în organizarea evenimentului sunt: doamna Amelia Papazissu, deținătoare a titlului Tezaur Uman Viu din partea UNESCO, și Liceul de Arte Margareta Sterian din municipiul Buzău.

Cea de a VII-a ediție a evenimentului Dragobete vs. Sfântul Valentin va începe cu vernisajul unei expoziții temporare dedicate motivelor decorative avimorfe de pe ștergarele din zona etnografică a Buzăului. În cadrul acestei expoziții, vizitatorii vor putea admira atât ștergare din colecția Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă, cât și ștergare din colecția personală a doamnei Amelia Papazissu. Evenimentul va continua cu prezentări referitoare la rolul ștergarelor în gospodăria rurală tradițională buzoiană și la modalitățile autentice de serbare a zilei de Dragobete. În încheiere, elevii Liceului de Arte Margareta Sterian din municipiul Buzău îi vor încânta pe iubitorii de muzică printr-un recital, marcând astfel a IV-a ediție a evenimentului Keeping the Exhibition Alive.

Programul activităților culturale este următorul:

  • 11:00 Vernisajul expoziției temporare cu titlul Dragobete sau Logodna Păsărilor – motive avimorfe de pe ștergarele din zona etnografică a Buzăului;
  • 11:20 Ștergarul și rolul său în gospodăria tradițională buzoiană – prezentare Amelia Papazissu, deținătoare a titlului Tezaur Uman Viu din partea UNESCO;
  • 11:30 Ziua de Dragobete și modalitățile autentice de serbareprezentare muzeograf etnografie Raluca Brașoveanu, Muzeul Județean Buzău;
  • 11:40 – 12:00 Keeping the Exhibition Alive, ediția a IV-a – moment muzical susținut de elevii Liceului de Arte Margareta Sterian Buzău;
  • 13:00 Vizitarea gratuită a expozițiilor de la sediul Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă.

Expoziția temporară Dragobete sau Logodna Păsărilor – motive avimorfe de pe ștergarele din zona etnografică a Buzăului poate fi vizitată până în data de 1.05.2022.

Program vizitare:

  • 9:00 – 17:00 (1 octombrie – 30 aprilie), ultima intrare la 16:15
  • 10:00 – 18:00 (1 mai – 30 septembrie), ultima intrare la 17:15
  • marți – duminică: deschis
  • luni: închis

Evenimentul va fi transmis live pe noile pagini de Facebook ale instituției noastre: https://www.facebook.com/Muzeul-de-Etnografie-Vergu-M%C4%83n%C4%83il%C4%83-102327722365802 și https://www.facebook.com/Muzeul-Jude%C8%9Bean-Buz%C4%83u-101523602423966 .

Accesul publicului va fi permis începând cu ora 13:00, cu respectarea normelor sanitare în vigoare, și va fi gratuit în ziua evenimentului.

Vă așteptăm la muzeu!

Manager,

dr. Daniel COSTACHE

Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”

Muzeul are sediul într-o clădire monument istoric, ce a aparţinut familiei boierești Vergu-Mănăilă. Fiind una dintre cele mai vechi construcţii civile păstrate în oraș, menţionată într-un document din 1794, clădirea a fost restaurată între 1971 și 1974, trecând prin reparaţii capitale în cursul anului 2017.

Sunt păstrate aici obiecte cu specific etnografic din zona Buzăului, cum sunt piesele de port popular, țesăturile de interior sau obiectele de uz casnic ce reflectă ocupaţiile tradiţionale și universul spiritual și creativ al ţăranului român.

Atrag atenţia în mod deosebit piesele din materiale textile bogat decorate – fie că ne referim la diferitele elemente ale costumelor tradiţionale specifice zonei, ori ne îndreptăm atenţia spre covoarele, ștergarele, batistele de nuntă, feţele de pernă sau învelitorile expuse.

Cumpără bilet

 

Learn more
Font Resize