Site-ul Muzeului Județean Buzău

Expoziția ”Ermetic”

Comunicat de presă

Deschiderea expoziției ”Ermetic”

 

 

Muzeul Judetean Buzau, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, găzduiește, în perioada 18.05.2021 – 27.06.2021, expoziția ”Ermetic”, cu lucrări semnate de artistul Ion Anghel.

 

Bine consacrat în lumea artelor, cu o activitate expozițională abundentă, câștigător a numeroase premii și doctor în acest domeniu, Ion Anghel expune la Muzeul Județean Buzău o serie de lucrări de colaj, pictură și picto-obiecte, în expoziția ”Ermetic”, unde aplică conceptul de prezentare prin încapsularea operelor sale în vitrine. Astfel, acestea împrumută din caracterul exponatelor muzeale și din prețiozitatea acestora, integrându-se perfect în conceptul de afișare aflat aici.

 

Lucrările au un aer etnografic puternic întrucât materia primă folosită în realizarea acestora provine din lumea bogată în inspirație a satului, din obiecte găsite întâmplător dar totuși în urma unei stări de căutare permanentă contopită cu intuiția, cercetarea și înțelegerea din punct de vedere plastic al lumii. Aspectul și patina de uzură duce această expoziție în universul artei povera, unde Ion Anghel folosește major plastica lucrurilor găsite, ajungând uneori până la efectul artei ready-made, dar în aceiași măsură și intervine pe acestea comunicând direct, simplu și brut.

 

Deschiderea expoziției va avea loc marți, 18 mai 2021, începând cu ora 11:00, la sediul central al Muzeului Județean Buzău.

 

Vă așteptăm la muzeu!

 

Manager

Dr. Daniel Costache

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize