Site-ul Muzeului Județean Buzău

Expoziția fotodocumentară „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei şi al Europei”

Comunicat de presă

Expoziția fotodocumentară „Józef Piłsudski - om de stat al Poloniei şi al Europei”

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, cercetare și artă, ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, anunță deschiderea expoziției temporare „Jozef Pilsudski - om de stat al Poloniei şi al Europei”, realizată în colaborare cu Institutul Cultural Polonez din București.

Expoziția, organizată cu prilejul Zilei Armatei Polone, va fi etalată în aer liber, pe gardul Muzeului Județean Buzău, rămânând deschisă publicului în perioada 12 august – 21 septembrie 2022.

Proiectul expozițional cuprinde șaisprezece panouri cu reproduceri ale unor documente, fotografii, hărți, planuri de operaţiuni militare și texte, pregătite de Muzeul „Józef Piłsudski" din Sulejówek, ce evocă personalitatea renumitului comandant și om de stat polonez care a făcut posibilă revenirea Poloniei pe harta Europei.

Născut la 5 decembrie 1867, în localitatea Zułowo, Józef Klemens Piłsudski era al patrulea copil al unor mici proprietari de pământ, Józef Wincenty și Maria Bilewiczówna. Părinţii săi au suferit profund drama înfrângerii Răscoalei poloneze de la 1863, îndreptată împotriva regimului de ocupaţie ţarist (tatăl său fusese comisar al Guvernului Naţional Polonez). Acest sentiment s-a transmis şi tânărului Josef, marcându-i pentru totdeauna destinul.

Nu există o personalitate mai cunoscută, în istoria Poloniei secolului XX, decât mareșalul Józef Piłsudski (1867-1935), devenit simbolul independenței Poloniei, cucerită în anul 1918. Aceasta s-a întâmplat după 123 de ani de așa-numite anexări, adică împărțiri ale pământurilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor.

De asemenea, Piłsudski a avut un rol decisiv asupra configurației Poloniei după Primul Război Mondial. Bucurându-se de o deosebită apreciere pe plan internațional, conducătorul s-a aflat în fruntea statului polonez renăscut, a înființat armata și a creat bazele democratice ale acestuia (de ex., în noiembrie 1918 a recunoscut femeilor dreptul la vot). Ulterior a guvernat cu o mână de fier, trezind nu o dată controverse, dar și admirație, chiar și printre adversarii săi.

Józef Piłsudski a avut merite deosebite pentru întregul continent. În anul 1920, câștigând Bătălia pentru Varșovia, cunoscută în Polonia ca „Miracolul de pe Vistula", și-a apărat propria țară, dar a apărat și Europa în fața bolșevicilor timp de câteva decenii.

A fost prieten al familiei regale a României, și-a petrecut mai multe vacanțe în țara noastră și a efectuat patru vizite oficiale în România (1922, 1928, 1931, 1932).

 

Manager,
Daniel COSTACHE

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize