Site-ul Muzeului Județean Buzău

Expoziția itinerantă NeoNlitic

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, reprezentat legal de către dr. Daniel Costache, în calitate de Manager anunță vernisarea expoziției itinerante NeoNlitic, eveniment realizat în cadrul programului Ziua Internațională a Copilului la Muzeul Județean Buzău, ed. a IV-a.

Expoziţia NeoNlitic, organizată de atelierul Wood Be Nice şi curatoriată de Mihaela Ion va fi vernisată duminică, 2 iunie, începând cu ora 19:00, la sediul central al instituției, iar lucrările vor putea fi vizitate ulterior de către publicul buzoian între 2 iunie – 2 iulie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Cei 15 artişti naţionali şi internaţionali aduc la un loc peste 30 de lucrări de mixed media, instalații luminoase, sculpturi din lemn, rășină, metal, picturi, obiecte din ceramică și material textil, animație și video mapping, toate lucrările având ca sursă de inspirație motivele estetice ale culturilor preistorice româneşti: Hamangia și Cucuteni. Proiectul NeoNlitic, inițiat în 2018, a constat în două documentări pe teren și întâlniri de lucru și 4 workshopuri destinate networkingului activ, între creatori, artişti, arheologi, makeri şi persoane implicate în industriile creative şi culturale.

În cadrul NeoNlitic expun: Daniel Loagăr și Andrei Cornea (fondatori Wood Be Nice și inițiatorii proiectului) și artiștii invitați: Sasha Meret (US), Andreea Toma, Irina Maria, Raluca Bajenaru, Marius Gheorghe, Marian Codrea, Beaver, Roxana Tomescu, Lucian Simion, Alexandru Claudiu Maxim, Gabriel Marin, Misha Diaconu, Evghenia Gritscu (UKR).

“NeoNlitic a devenit un eveniment statement. Fiecare muzeu, galerie de artă, spaţiu de consum de cultură ce găzduieşte expoziţia NeoNlitic, transpune lucrărilor expuse în noi forme de panotare, oferindu-le astfel noi identităţi. Creațiile sunt capabile să îşi găsească locul potrivit, în fiecare spaţiu, şi să prezinte publicului interpretările contemporane ale simbolurilor neolitice. De data aceasta, Muzeul Judeţean Buzău va fi gazda NeoNlitic, iar astfel publicul va avea acces atât la exponatele artefacte din expoziţia permanentă de arheologie a muzeului, cât şi la interpretările contemporane ale produselor culturale arhaice, realizate de artiştii naţionali şi internaţionali din cadrul NeoNlitic. “, declară curatoarea.

Expoziția este curatoriată de Mihaela Ion, manager cultural & curator cu o experiență de peste 12 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale şi cu un doctorat în istoria artei, fondatoare a Revistei Atelierul și a Nopții albe a creatorilor şi designerilor de produs, două dintre cele mai importante proiecte româneşti destinate promovării comunităţilor creative şi culturale din România.

MUZEUL JUDEȚEAN BUZĂU

Manager

Dr. Daniel Costache

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize