Site-ul Muzeului Județean Buzău

Expoziție de gravură Theodor Aman

Comunicat

Expoziție de gravură Theodor Aman

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, cercetare și artă, ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău, anunță deschiderea expoziției temporare de gravură Theodor Aman, eveniment prilejuit de Ziua Națională a României.

Proiectul expozițional reunește 26 de lucrări de grafică, din patrimoniul Muzeului Județean Buzău, ce constituie un tiraj postum, realizat de Alexandru Moscu, în tehnica acvaforte, însușită de Theodor Aman la Paris, în timpul anilor de studii. Pentru performanțele de excepție în această tehnică, este ales membru al Societății Aquafortiștilor de la Paris în 1875.

Theodor Aman (1831 – 1891) a fost pictor, grafician, pedagog și academician, întemeietor al învățământului artistic academic românesc pe care l-a condus timp de aproape trei decenii. În 1864, când  înființa Școala de Belle-Arte din București, în Sud-Estul Europei mai exista doar o singură instituție de acest gen, deschisă la Atena, în anul 1837.

Prin întreaga sa creaţie plastică, Theodor Aman a reușit să concentreze în câteva decenii evoluţia artei europene, de la clasicism, plein-air-ism, trecând prin romantism şi realism, până în pragul impresionismului de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

 

Theodor Aman și-a asumat reprezentarea grafică a simbolurilor regalității – sceptrul și coroana țării, primind această importantă sarcină, în anul 1881, în lunile premergătoare încoronării Regelui Carol I al României. Va duce cu onoare la îndeplinire sarcina primită, executând proiectul pentru coroana și sceptrul primului suveran al României, precum și pentru ordinul de decorații „Coroana României”.

 

Expoziția temporară de gravură Theodor Aman va rămâne deschisă publicului în perioada 1 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, putând fi vizitată, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00- 16:00.

 

Vă așteptăm la muzeu!

 

Manager,
Dr. Daniel COSTACHE

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize