Site-ul Muzeului Județean Buzău

Femei poloneze și românce care au schimbat lumea

Comunicat de presă

Expoziția temporară „Femei poloneze și românce care au schimbat lumea”

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, anunță deschiderea expoziției temporare ”Femei poloneze și românce care au schimbat lumea”.

Realizată în colaborare cu Institutul Cultural Polonez din București, expoziția va fi etalată în aer liber, pe gardul Muzeului Județean Buzău, rămânând deschisă publicului în perioada 4 martie - 4 aprilie 2022.

Proiectul expozițional reunește poveștile fascinante a 17 poloneze și 17 românce, care au excelat în diverse domenii, unele dintre ele dedicându-și viața luptei împotriva comunismului și fiind reprimate de regimul totalitar. Cele 34 de femei sunt personalități mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, nelipsind cele care, în ambele țări, reprezintă veritabile simboluri, precum Elisabeta Rizea. Curajoasa țărancă s-a luptat ani la rând cu regimul comunist, în cadrul mișcării de rezistență din Munții Făgăraș, rămânând credincioasă convingerilor sale, în ciuda faptului că a fost închisă și torturată. Printre eroinele poloneze care au luptat împotriva regimului comunist a fost Elżbieta Zawacka, o femeie soldat care a efectuat misiuni speciale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Închisă, ulterior, de comuniști, pentru mai mulți ani, a devenit, după 1989, una dintre primele două femei din Armata Poloneză care au fost avansate la gradul de general.

Program vizitare:

  • 9:00 – 17:00 (1 octombrie – 30 aprilie), ultima intrare la 16:15
  • 10:00 – 18:00 (1 mai – 30 septembrie), ultima intrare la 17:15
  • marți – duminică: deschis
  • luni: închis

Vă așteptăm la muzeu!

Manager,

Daniel COSTACHE

Book Online

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize