Site-ul Muzeului Județean Buzău

Festivalul “Poezia în iarbă”, ediția a 8-a

Buzau County Museum, instituție de cultură, artă și cercetare, ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, găzduiește, în perioada 28.08.2021 - 29.08.2021, "Poezia în iarbă", festival nomad de poezie, organizat de Cenaclul literar Zidul de Hârtie și Casa de Poezie Light of ink, în cadrul căruia vor citi din creațiile personale zece poeți din Suceava, Iași, Buzău și București.

 

Lecturile de poezie vor avea loc, după cum urmează:

  • sâmbătă, 28 august 2021, ora 12.00, la Muzeul Chihlimbarului; ora 18.00, la Aluniș Art Center;
  • duminică, 29 august 2021, ora 12.00, la Tabăra de Sculptură Măgura.

 

Intrarea este liberă, însă accesul va fi permis cu respectarea normelor sanitare actuale!

Vă așteptăm!

 

Manager

Dr. Daniel Costache

Colecția de chihlimbar Colți

Interesul suscitat de existenţa unor zăcăminte de chihlimbar în zonă, preocupările locuitorilor pentru exploatarea şi prelucrarea acestei rășine fosilizate au determinat organizarea Colecţiei muzeale Colţi, inaugurată la 14 iunie 1980.

Iniţiativa constituirii acestei colecţii datează din 1973, când s-a început şi construcţia unei clădiri în stilul arhitectonic specific zonei, s-a întocmit un studiu referitor la exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului şi, totodată, s-a demarat și acţiunea de colecţionare a unor pepite, instrumente şi unelte folosite de localnici, cât şi documente referitoare la istoria zonei şi a satului Colţi.
Supranumită şi Muzeul chihlimbarului, unică în ţară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar, colecţia, inaugurată o dată cu reluarea serbării folclorice Floare de Colţi şi reorganizată în 1983, 1990, 2000, 2010 și 2020.

După reabilitarea clădirii în 2019, muzeul s-a redeschis în august 2020, într-un nou concept expozițional, prezentând publicului colecția de chihlimbar: pepite de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop). Expoziția prezintă informații despre savantul Gh. Munteanu-Murgoci (1872-1925), întemeitor al școlii românești de pedologie și autorul lucrării „Zăcămintele succinului din România” (prima teză de docență în mineralogie din România).

Expozițiile de bază valorifică, de asemenea, colecția de flori de mină și exponate de paleoarheologie din patrimoniul Muzeului Județean Buzău.

 

Cumpără bilet

 

Learn more
en_GBEnglish (UK)