Site-ul Muzeului Județean Buzău

Festivitatea de premiere a Trofeului Dumitru Dan, ediția a IV-a

Comunicat de presă

Festivitatea de premiere a Trofeului Dumitru Dan, ediția a IV-a

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare, ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău,  anunță organizarea festivității de premiere a Trofeului Dumitru Dan, ediția a IV-a, desfășurată pe parcursul anului 2022.

Trofeul Dumitru Dan, creat la inițiativa ciclistului buzoian Cristian Mănăilă, este organizat de Muzeul Județean Buzău în colaborare cu Asociația Club Sportiv ”Penteleu”, sub egida Randonneurs România. Competiția, prima de acest gen desfășurată pe teritoriul județului Buzău, este dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan, personalitate a cărei performanță este valorificată în expoziția de bază a Muzeului Județean Buzău.

Finaliștii ediției din acest an ai Trofeului Dumitru Dan sunt: Cristian Mănăilă, Ionuț Datcu, Robert Roșeanu, Iulian Viorel Vișan, Dragoș Iulian Voloșincu, Alexandru Zamfir, Cornel Istrate.

Evenimentul are loc sâmbătă, 14 ianuarie, începând cu ora 14:00, la sediul Muzeului Județean Buzău, în sala „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, iar accesul publicului este liber.

Vă așteptăm la muzeu!

Manager,

Dr. Daniel COSTACHE

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize