Site-ul Muzeului Județean Buzău

Festivitatea de premiere a Trofeului Dumitru Dan, ediția I

Comunicat

 

             Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, reprezentat legal de către dr. Daniel Costache în calitate de Manager, anunță organizarea festivității de premiere a Trofeului Dumitru Dan, ediția I.

             Trofeul Dumitru Dan a fost creat la inițiativa ciclistului buzoian Cristian Mănăilă și a fost organizat de Muzeul Județean Buzău în colaborare cu Asociația Club Sportiv ”Penteleu”, sub egida Randonneurs România.  La seria de brevete de 200 km, 300 km, 400 km și 600 km au participat 40 cicliști din județele: Bacău, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Prahova şi municipiul Bucureşti.

             Competiția, prima de acest gen desfășurată pe teritoriul județului Buzău, este dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan, personalitate a cărei performanță este valorificată expozițional în sala Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci.

             Festivitatea de premiere a Trofeului Dumitru Dan va debuta cu proiecția filmului OPINCI, scurtmetraj de animație realizat de Anton Groves și Damian Groves, care a câștigat anul acesta Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania).

             Evenimentul va avea loc în data de 16 noiembrie 2019, la sediul Muzeului Județean Buzău, sala Amfiteatru, începând cu ora 17:00.

             Intrarea este liberă.

Muzeul Județean Buzău
Manager
Dr. Daniel Costache

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize