Site-ul Muzeului Județean Buzău

Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean – ediția 2020

Comunicat

 

Muzeul Județean Buzău, Teatrul George Ciprian, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie ”Getica” și Inspectoratul Județean de Jandarmi Buzău, sub egida Consiliului Județean Buzău, anunță implementarea celei de-a V-a ediții a programului cultural-educativ Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean.

Alături de momentul principal al evenimentului, cea mai mare Horă a Unirii jucată la Buzău, organizatorii au pregătit și în acest an momente speciale reprezentate de muzică militară,  primirea suitei călare a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, spectacol folcloric susținut de către membrii Ansamblului Folcloric ”Plaiurile Mioriței”.

Evenimentele, organizate cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, vor avea loc în data de 24 Ianuarie 2020, începând cu ora 10.45, în spațiul perimetral al Muzeului Județean Buzău și se vor desfășura conform următorului program:

10:45 – 11:00 / Deschiderea oficială a programului, cuvântări ale oficialităților și momentele organizate de către Divizia 2 Infanterie ”Getica”;

11:00 – 11:30 / Momente de reenactment: sosirea delegației unioniste compusă din Domnitorul Alexandru Ioan Cuza și suita sa, cât și a Domnitorului Mihai Viteazul, cel care a realizat prima unire a Țărilor Române, precum și a Regelui Ferdinand I, cel care a desăvărșit Unirea României; scenetă de teatru – întâmpinarea celor doi domnitori și a regelui la sediul Muzeului Județean Buzău;

11:30 – 12:00 / Hora Unirii în jurul clădirii muzeului;

12:00 – 12:30 / Spectacol folcloric susținut de către Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

Buzoienii sunt invitați să participe la acest eveniment de sărbătoare și să viziteze  expozițiile de bază ale Muzeului Județean Buzău, accesul fiind liber la toate activitățile din cadrul programului Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean.

Vă așteptăm la sediul muzeului, pe 24 Ianuarie 2020, începând cu ora 10.45.

 

 

Manager

Dr. Daniel Costache

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize