Site-ul Muzeului Județean Buzău

INKSPIRATION, expoziție dedicată artei tatuajului

Comunicat de presă

 

INKSPIRATION, expoziție dedicată artei tatuajului

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare, ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, anunță deschiderea expoziției temporare INKSPIRATION, ce va putea fi vizitată până pe 28 septembrie 2023.

Încă din Preistorie oamenii au practicat tatuajul. Evoluția artei tatuajului, de la origini și până în prezent, a fost una dintre cele mai diverse în tehnici și simbolistică. Cel mai vechi tatuaj aplicat, cunoscut până în prezent, a fost realizat în jurul anului 3.300 î.Hr. (Epoca Bronzului), pe corpul lui Otzi – Omul de Gheață. Dacă ne raportăm la statuetele antropomorfe atribuite Neoliticului, putem presupune că tatuajul era practicat încă din această perioadă istorică (cca. 5000 î. Hr.). Indiferent de perioada istorică în care au fost realizate tatuajele, scopul acestora era de a identifica, de a marca anumite persoane în cadrul comunității. Elemente de identificare culturală, socială sau/și militară, tatuajele au ajuns până în zilele noastre și le întâlnim aproape la tot pasul. Poziția lor în societatea contemporană între preconcepție, paradigmă și comportament social este, pe bună dreptate, considerată o artă. Pentru a afla mai multe despre acest subiect incitant, Muzeul Județean Buzău organizează, în premieră în România, o expoziție dedicată artei tatuajului.

INKSPIRATION este rodul colaborării a șapte artiști tatuatori, fondatori ai unei viitoarei școli de tatuaj. Expoziția include: schițe de proiect; lucrări de grafică specifice genului, realizate pe mai multe tipuri de suport, inclusiv pergament artificial; o replică cu calități similare pielii umane, destinată exercițiului tehnic; lucrări obiect și instrumente ce au fost folosite în stadiile incipiente ale popularizării acestui domeniu artistic.

 

Expoziția rămâne deschisă până în data de 28 septembrie 2023.

 

Vă așteptăm la muzeu!

 

 

Manager
Dr. Daniel Costache

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize