Site-ul Muzeului Județean Buzău

Katsushika Hokusai and his circle. Masterpieces of Japanese Surimono – Hidden Beauty

Comunicat de presă

Expoziția cu lucrări de artă japoneze Surimono „Katsushika Hokusai and his circle. Masterpieces of Japanese Surimono – Hidden Beauty”

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, anunță vernisarea expoziției internaționale „Katsushika Hokusai and his circle. Masterpieces of Japanese Surimono – Hidden Beauty”, curatoriată de Vasilii Chesauri și Alexandru Anghel.

Organizată în parteneriat cu Art Expo SIA, din Letonia, expoziția rămâne deschisă publicului în perioada 3 martie – 5 iunie 2022.

Proiectul expozițional cuprinde 51 de lucrări de grafică, capodopere ale artei japoneze Surimono, realizate de mari maeștri, precum: Katsushika Hokusai, Totoya Hokkei, Kubo Shunman, Yashima Gakutei, Yanagawa Shigenobu, Ryûryûkyo Shinsai, Katsushika Hokuun, Matora Ōishi, Kitagawa Utamaro, Utagawa Toyohiro și Utagawa Kuninao. De asemenea, sunt prezente două lucrări ale impresioniștilor, deținute de Arsène Alexandre.

Publicul are prilejul de a întâlni surimono-uri originale, de a vedea frumusețea lor aparent ascunsă, precum și procedeele care au fost folosite la crearea lor.

Multe tehnici de embosare și iluzii vizuale asociate, aplicate în materialele surimono, presupun o examinare concentrată a lucrării în ansamblu, dar și a tuturor nuanțelor ei minuscule, fiecare dintre acestea conținând simboluri și completând în mod constant sensul vizual, îmbogățindu-l continuu. Surimono este contribuția unică a Japoniei la cultura lumii, iar expoziția demonstrează versatilitatea și frumusețea unică a capodoperelor care au supraviețuit până în zilele noastre.

Program vizitare:

  • 9:00 – 17:00 (1 octombrie – 30 aprilie), ultima intrare la 16:15
  • 10:00 – 18:00 (1 mai – 30 septembrie), ultima intrare la 17:15
  • marți – duminică: deschis
  • luni: închis

Vă așteptăm la muzeu!

Manager,
Daniel COSTACHE

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize