Site-ul Muzeului Județean Buzău

Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate.

COMUNICAT

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în municipiul Buzău, Aleea Castanilor nr. 1, jud. Buzău anunță organizarea celei de-a XXI-a ediții a Sesiunii naționale de comunicări științifice Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate.

 

Programul manifestării include comunicări reunite în cadrul a trei secțiuni:

  1. Preistoria Carpaților de Curbură și a zonelor învecinate
  2. Habitat și morminte din epoca fierului
  3. Arheologia antichității târzii și a evului mediu timpuriu

 

Vor fi susținute 52 de comunicări care vor aborda teme diverse privind noi descoperiri arheologice, precum și utilizarea metodelor interdisciplinare în cercetarea arheologică.

La această activitate științifică, alături de specialiștii muzeului, participă invitați de la mai multe instituții de profil din România și  Republica Moldova, printre care se află: Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”, București; Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Cluj; Institutul de Arheologie Iași; Universitatea București; Universitatea din Pitești; Universitatea „Valahia” din Târgoviște; Universitatea Al. I. Cuza, Iași; Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava; Muzeul Național de Istorie a României; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe; Complexul Muzeal Național Neamț; Muzeul Județean Argeș; Muzeul Județean Botoșani; Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova; Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău; Muzeul Vrancei, Focșani; Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă (Republica Moldova); Muzeul Național de Istorie a Moldovei (Republica Moldova);

Deschiderea oficială a sesiunii științifice va avea loc marți, 9 mai, ora 14.00, în sala Amfiteatru a Muzeului Județean Buzău. Comunicările științifice și discuțiile circumscrise temelor celor 3 secțiuni vor fi prezentate în după-amiaza zilei de 9 mai și pe tot parcursul zilei următoare, în sălile amenajate în acest sens în cadrul spațiului expozițional al muzeului.

 

 

Muzeul Județean Buzău
Manager
Dr. Daniel Costache

 

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize