Site-ul Muzeului Județean Buzău

Milenii tezaurizate. Creație si spiritualitate – a XIX-a ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice

Comunicat

 

Muzeul Județean Buzău organizează a XIX-a ediție a Sesiunii Naționale  de Comunicări Științifice cu titlul generic Milenii tezaurizate. Creație si spiritualitate, ce va avea loc în format online, în data de 5 noiembrie 2021, începând cu ora 900.

Lucrările se vor desfășura în cadrul unei singure secțiuni intitulată:

Cercetări interdisciplinare în Carpații de Curbură realizate în cadrul proiectului - Peisaje ascunse: explorarea prin teledetecție și LIDAR a drumurilor, granițelor și câmpurilor de luptă din Carpații de Sud-Est (HILANDS), unde peste 20 de specialiști vor prezenta principalele rezultate ale cercetărilor efectuate în perioada 2019-2021.

Proiectul HILANDS (2018-2022), coordonat de Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române,  este finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării și Inovării (UEFISCDI).

În cadrul proiectului se realizează, la o scară fără precedent, investigații LiDAR (din avion, dar și cu ajutorul tehnologiei UAV) de-a lungul celor mai importante coridoare strategice, folosite din preistorie și până în epocă modernă: Rucăr-Bran, Drumul Tătarului, Drumul Moldovei prin pasul Oituz, dar și prin unele dintre variantele lor (valea Dâmboviței, valea Buzăului, pasul Ghimeș-Palanca).

Investigațiile LIDAR sunt urmate de studii geofizice și analize interdisciplinare la sol (magnetometrie, electrometrie, fotogrametrie etc), de cercetări de suprafață, evaluări de teren și sondaje arheologice pentru a se obține date cât mai complete despre căile de comunicație și drumurile comerciale, despre siturile și câmpurile de bătălie din zonă.

Deoarece proiectul HILANDS se desfășoară pe o zonă largă, ce include teritoriul județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Bacău, Brașov, Covasna și Harghita, Institutul de Arheologie ”V. Pârvan” al Academiei Române a încheiat protocoale de colaborare cu specialiști din muzeele ariei menționate.

Patrimoniul mobil descoperit cu prilejul acestor cercetări rămâne în colecțiile muzeale de pe teritoriul județelor unde a fost găsit, iar cercetătorii instituțiilor respective participă la valorificarea culturală și științifică a acestuia, prin expoziții, comunicări, rapoarte, articole, studii și monografii.

Muzeul Județean Buzău, atât prin vestigiile descoperite, cât și prin faptul că are incluși în proiect trei cercetători valoroși, aduce o contribuție semnificativă la cercetarea și valorificarea culturală și științifică a patrimoniului din cadrul Proiectului HILANDS.

Manager

dr. Daniel Costache

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize