Site-ul Muzeului Județean Buzău

Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate – ediția a XX-a

Comunicat

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în municipiul Buzău, Aleea Castanilor nr. 1, jud. Buzău, reprezentat legal de către dr. Daniel Costache în calitate de Manager, anunță organizarea celei de-a XX-a ediții a sesiunii de comunicări științifice Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate.

 

Programul manifestării include comunicări reunite în cadrul a două secțiuni:

  1. Preistoria Carpaților de Curbură și a zonelor învecinate
  2. Habitat și morminte din epoca fierului

 

La această activitate științifică, alături de specialiștii muzeului participă invitați de la mai multe instituții de profil din România, printre care se află: Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", București; Institutul de Arheologie Iași; Universitatea Al.I. Cuza Iași; Centrul de Cercetări Antropologice „Olga Necrasov”, Academia Română - Filiala Iași; Universitatea București; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea; Complexul Muzeal Național Curtea Domnească, Târgoviște; Muzeul Județean Teleorman; Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” Galați; Complexul Muzeal "Iulian Antonescu", Bacău; Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe; Muzeul Vrancei; Complexul Muzeal Național Neamț; Muzeul Județean Argeș; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj Napoca; Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova; Muzeul Județean Ialomița; Muzeul Municipiului București;. Totodată, vor fi prezenți la Buzău pentru a participa la activitatea menționată și colaboratori fideli ai muzeului, reputați cercetători din Republica Moldova (de la Universitatea de Stat din Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Institutul de Cercetări Bioarheologice și Etnoculturale, Chișinău).

 

Deschiderea oficială a sesiunii științifice va avea loc miercuri, 9 noiembrie, ora 14.00 în sala Amfiteatru a Muzeului Județean Buzău. Comunicările științifice și discuțiile circumscrise temelor celor două secțiuni vor fi prezentate în continuare, în după-amiaza zilei de 9 noiembrie și pe tot parcursul zilei următoare, în spațiile amenajate în acest sens în cadrul spațiului expozițional al muzeului. Accesul publicului la lucrările sesiunii este liber.

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize