Site-ul Muzeului Județean Buzău

Noaptea cercetătorilor europeni, ediția 2022

Noaptea Cercetătorilor Europeni, ediția 2022

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare, ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău, invită publicul, vineri, 30 septembrie, la Noaptea Cercetătorilor Europeni - cel mai captivant eveniment despre știință și cercetare.

Inițiată în 2005 de Comisia Europeană, Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost, încă de la început, un mijloc prin care știința și inovația au devenit accesibile tuturor, iar oamenii au luat parte la activități științifice, care combină educația cu divertismentul, organizându-se: expoziții, experimente, conferințe, prezentări, jocuri și concursuri. Evenimentul, înscris în seria acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, atrage anual peste 1,5 milioane de vizitatori.

Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022 se organizează în 25 țări, iar peste 400 orașe vor găzdui activități care își propun să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Partenerii Muzeului Județean Buzău, la ediția din acest an, sunt: Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, Fundația Comunitară Buzău și Centrul Ştiinţific Interactiv EXPLORER.

Programul activităților, ce vor fi organizate la sediul instituției noastre, include:

- Deschiderea evenimentului și prezentarea expozanților - ora 17:00;

- Expoziții inedite: „Plante și legume exotice”, „Legume din Grădina Bunicii”, „Plantele medicinale și miracolul lor”;

- Ateliere, experimente de chimie și fizică, precum „Sera tehnologizată”, observații astronomice;

- Expoziția interactivă „Jocurile Științei”;

- Gala Științescu, între orele 18:00 - 19:00;

- Tombola cu premii NCE/ 2022 - ora 20:00;

- Vizitarea gratuită a colecțiilor de arheologie și istorie, din cadrul Muzeului Județean Buzău, între orele 17:00 – 21:00.

 

Așadar, dacă aveți o minte curioasă, vă doriți să începeți o carieră în cercetare, sau, pur și simplu, sunteți pasionați de știință, vă așteptăm la muzeu. Veți întâlni cei mai prietenoși cercetători, care vă vor împărtăși din experiențele lor profesionale, și veți descoperi, între altele, că munca oamenilor de știință are un impact uriaș asupra vieții cotidiene.

 

Intrarea este liberă!

 

Manager,

Dr. Daniel Costache

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize