Site-ul Muzeului Județean Buzău

Noaptea Cercetătorilor Europeni, ediția din anul 2019

Comunicat de presă

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, jud. Buzău anunță organizarea unei serii de evenimente cultural-educative și științifice în cadrul Programului Internațional Noaptea Cercetătorilor Europeni, ediția din anul 2019.

Ediția din acest an are ca principal partener Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Buzău. Noaptea cercetătorilor europeni este un eveniment internațional cu mare impact atât în rândul instituțiilor de cercetare cât și în rândul publicului larg. Scopul programului, organizat sub coordonarea Comisiei Europene, este acela de a arăta publicului ce înseamnă să fii cercetător. Printre surprizele pregătite publicului în acest an, se numără ateliere de scriere cu caractere chirilice, prezentări ale descoperirilor arheologice recente într-o manieră accesibilă publicului larg, atelier de tatuaje temporare și multe altele.

Pe toată perioada de implementare a programului vizitarea expozițiilor de arheologie și istorie este permisă gratuit.

Activitățile vor avea loc la sediul Muzeului Județean Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău, jud. Buzău, vineri, 27 septembrie 2019, între orele 19.00 – 22.00.

Muzeul Județean Buzău
Manager
Dr. Daniel Costache

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize