Site-ul Muzeului Județean Buzău

Noaptea Europeană a Muzeelor – ediția 2022

Comunicat de presă

Noaptea Europeană a Muzeelor - ediția 2022

 

 

                     

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, cercetare și artă ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, anunță programul evenimentelor culturale organizate cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor, ediția din anul 2022:

 

  • Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă (sediul central), str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău: program de vizitare gratuită a colecțiilor: 19.00 – 01.00;

 

  1. 10 – vernisajul expoziției panotate temporare Israel – File din natură, acțiune culturală în cadrul programului anual Escapadă culturală internațională nocturnă. Ca de fiecare dată în cadrul acestui program ne-am propus să aducem în atenția publicului buzoian atracții turistice, istorice și naturale ale unor țări de importantă destinație turistică. Pentru ediția din acest an, la organizarea momentului, am colaborat cu Ambasada Statului Israel.
  2. 00 – vernisajul expoziției temporare Instantanee de pe Pink Planet, personală a artistului Vladimir Păun Vrapciu. Deținător a numeroase premii internaționale, Vladimir Păun Vrapciu este unul dintre artiștii români în plină ascensiune, cu proiecte artistice expuse în Europa și Statele Unite ale Americii.
  3. 30 – vernisajul expoziției temporare ”Chihlimbar baltic, provenit din contrabandă, indisponibilizat de DIICOT, valorificat de ANABI, expus la muzeu” – expoziție organizată în parteneriat cu Ministerul Justiției din România, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Piesele ce urmează a fi expuse, în premieră națională la Muzeul Județean Buzău, începând cu 14 mai și până în data de 17 iulie 2022 fac obiectul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Pepitele de rășină fosilizată au fost introduse ilegal pe teritoriul României prin sustragerea de la controlul vamal. Acestea erau depozitate, transportate și predate în țări precum Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia. Doar efortul susținut și profesionalismul procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, structura centrală, și a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au făcut ca o parte din cantitatea de peste 800 kg de chihlimbar sechestrată, cu o valoare estimată cuprinsă între 400.000 și 3.200.000 $, să ajungă în această expoziție inedită.
  4. 00 – vernisajul expoziției temporare Praise of the Black, personală a pictorului Mice Jankulovski. Artist de mare valoare internațională, Mice Jankulovski este unul dintre cei mai cunoscuți artiști europeni, fiind deținător a numeroase premii precum Lorenzo Magnificul (Bienala de la Florența, ed. a XII-a), Artist of the World (Bienala de la Larnaca, 2018).

 

  • Muzeul Chihlimbarului Colți, sat Colți, com. Colți, jud. Buzău: program de vizitare gratuită a colecțiilor: 19.00 – 23.00;
    • Concert de muzică populară susținut de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău;

 

  • Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău: program de vizitare gratuită a colecțiilor: 19.00 – 01.00;

 

Accesul la toate evenimentele este gratuit.

Colecția de chihlimbar Colți

Interesul suscitat de existenţa unor zăcăminte de chihlimbar în zonă, preocupările locuitorilor pentru exploatarea şi prelucrarea acestei rășine fosilizate au determinat organizarea Colecţiei muzeale Colţi, inaugurată la 14 iunie 1980.

Iniţiativa constituirii acestei colecţii datează din 1973, când s-a început şi construcţia unei clădiri în stilul arhitectonic specific zonei, s-a întocmit un studiu referitor la exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului şi, totodată, s-a demarat și acţiunea de colecţionare a unor pepite, instrumente şi unelte folosite de localnici, cât şi documente referitoare la istoria zonei şi a satului Colţi.
Supranumită şi Muzeul chihlimbarului, unică în ţară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar, colecţia, inaugurată o dată cu reluarea serbării folclorice Floare de Colţi şi reorganizată în 1983, 1990, 2000, 2010 și 2020.

După reabilitarea clădirii în 2019, muzeul s-a redeschis în august 2020, într-un nou concept expozițional, prezentând publicului colecția de chihlimbar: pepite de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop). Expoziția prezintă informații despre savantul Gh. Munteanu-Murgoci (1872-1925), întemeitor al școlii românești de pedologie și autorul lucrării „Zăcămintele succinului din România” (prima teză de docență în mineralogie din România).

Expozițiile de bază valorifică, de asemenea, colecția de flori de mină și exponate de paleoarheologie din patrimoniul Muzeului Județean Buzău.

 

Cumpără bilet

 

Learn more
ro_RORomână