Site-ul Muzeului Județean Buzău

Noaptea Europeană a Muzeelor – ediția 2022

Comunicat de presă

Noaptea Europeană a Muzeelor - ediția 2022

 

 

                     

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, cercetare și artă ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, anunță programul evenimentelor culturale organizate cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor, ediția din anul 2022:

 

  • Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă (sediul central), str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău: program de vizitare gratuită a colecțiilor: 19.00 – 01.00;

 

  1. 10 – vernisajul expoziției panotate temporare Israel – File din natură, acțiune culturală în cadrul programului anual Escapadă culturală internațională nocturnă. Ca de fiecare dată în cadrul acestui program ne-am propus să aducem în atenția publicului buzoian atracții turistice, istorice și naturale ale unor țări de importantă destinație turistică. Pentru ediția din acest an, la organizarea momentului, am colaborat cu Ambasada Statului Israel.
  2. 00 – vernisajul expoziției temporare Instantanee de pe Pink Planet, personală a artistului Vladimir Păun Vrapciu. Deținător a numeroase premii internaționale, Vladimir Păun Vrapciu este unul dintre artiștii români în plină ascensiune, cu proiecte artistice expuse în Europa și Statele Unite ale Americii.
  3. 30 – vernisajul expoziției temporare ”Chihlimbar baltic, provenit din contrabandă, indisponibilizat de DIICOT, valorificat de ANABI, expus la muzeu” – expoziție organizată în parteneriat cu Ministerul Justiției din România, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Piesele ce urmează a fi expuse, în premieră națională la Muzeul Județean Buzău, începând cu 14 mai și până în data de 17 iulie 2022 fac obiectul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Pepitele de rășină fosilizată au fost introduse ilegal pe teritoriul României prin sustragerea de la controlul vamal. Acestea erau depozitate, transportate și predate în țări precum Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia. Doar efortul susținut și profesionalismul procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, structura centrală, și a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au făcut ca o parte din cantitatea de peste 800 kg de chihlimbar sechestrată, cu o valoare estimată cuprinsă între 400.000 și 3.200.000 $, să ajungă în această expoziție inedită.
  4. 00 – vernisajul expoziției temporare Praise of the Black, personală a pictorului Mice Jankulovski. Artist de mare valoare internațională, Mice Jankulovski este unul dintre cei mai cunoscuți artiști europeni, fiind deținător a numeroase premii precum Lorenzo Magnificul (Bienala de la Florența, ed. a XII-a), Artist of the World (Bienala de la Larnaca, 2018).

 

  • Muzeul Chihlimbarului Colți, sat Colți, com. Colți, jud. Buzău: program de vizitare gratuită a colecțiilor: 19.00 – 23.00;
    • Concert de muzică populară susținut de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău;

 

  • Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău: program de vizitare gratuită a colecțiilor: 19.00 – 01.00;

 

Accesul la toate evenimentele este gratuit.

Muzeul chihlimbarului Colți

Interesul suscitat de existenţa unor zăcăminte de chihlimbar în zonă, preocupările locuitorilor pentru exploatarea şi prelucrarea acestei rășine fosilizate au determinat organizarea Colecţiei muzeale Colţi, inaugurată la 14 iunie 1980.
Iniţiativa constituirii acestei colecţii datează din 1973, când s-a început şi construcţia unei clădiri în stilul arhitectonic specific zonei, s-a întocmit un studiu referitor la exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului şi, totodată, s-a demarat și acţiunea de colecţionare a unor pepite, instrumente şi unelte folosite de localnici, cât şi documente referitoare la istoria zonei şi a satului Colţi.
Unică în ţară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar, colecţia a fost inaugurată o dată cu reluarea serbării folclorice Floare de Colţi şi reorganizată în 1983, 1990, 2000, 2010 și 2020. Din octombrie 2020 se numește Muzeul Chihlimbarului.
După reabilitarea clădirii, muzeul s-a redeschis în august 2020, într-un nou concept expozițional, prezentând publicului colecția de chihlimbar: pepite de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop).
Muzeul Chihlimbarului este unic în țară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar și este găzduit într-o clădire ridicată în 1973 în stilul arhitectonic specific zonei, care a fost reabilitată între 2019 și 2020 cu 100.000 de euro. În expunere predomină pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, medalioane, broşe, şiraguri de mărgele, portţigarete etc.), unelte folosite în activitățile de prospectare, extragere și prelucrare a chihlimbarului. Muzeul deține tehnologii inovatoare: vitrină smart cu ecran touch care permite vizitatorului să exploreze în detaliu obiectele pe care le conține; vitrine automatizate, cu display-uri LCD sincronizate și sistem de iluminat inteligent care ghidează discret traseul vizitatorului, mobilier live 3D edge, monitor touchscreen care permite accesul utilizatorilor la informații turistice și istorice legate de ansamblul monumentelor rupestre din zonă. Experiența vizitatorului este augmentată printr-o ambianță sonoră și prin intermediul filmelor de arhivă care ilustrează modalitățile de extragere și prelucrare a chihlimbarului surprinse pe peliculă în 1934.
Muzeul cuprinde 5 săli expoziționale.
Prima sală „Grota de la Nucu-Bozioru” prezintă, sub forma unei fotoexpoziții, un monument unic în România și în sud-estul Europei ce s-a evidențiat încă din epoca preistorică și evul mediu ca un loc de spiritualite și sacralitate. În Colți sunt prezente 8 așezăminte rupestre, bisericuțe și chilii săpate în stâncă, toate având legătură cu începuturile creștinismului și a vieții monahale în zona Buzăului. Grota de la Nucu-Bozioru, închisă publicului din motive de conservare, prezintă arme gravate încă din epoca bronzului ce fac trimiteri la ceremonialul de inițiere a tinerilor ce trebuiau să devină războinici. Grota prezintă diferite simboluri incizate pe ambii pereţi din Epoca Bronzului, Epoca Fierului și Evul Mediu.
Sala 2 „Colți preistorici” prezintă elemente de paleofaună din zona Buzăului, oasele unor mamifere cuaternare gigantice, astăzi dispărute.
La etaj sunt situate trei săli dedicate colecției de chihlimbar și flori de mină unde sunt expuse 266 de obiecte.
Sala 1 prezintă o tematică legată de extragerea și prelucrarea chihlimbarului. Un segment expozițional aparte este dedicat savantului Gheorghe Munteanu-Murgoci (1872 -1925) care a realizat o monografie a zăcămintelor de chihlimbar (succin), care a fost de altfel prima teză de docență a Universității București (1903). El a demonstrat că dintre cele 162 de nuanţe de ambră cunoscute în lume, rumanitul de la Colţi, unic prin culoarea sa neagră este cel mai valoros prin rariratea sa. În perioada interbelică în comuna Colți s-au extras în mod sistematizat, aproximativ 2000 kg de chihlimbar.
Sala 2 este intitulată „Chihlimbarul. Istoric și rafinament” iar cea de-a treia sală prezintă într-o formulă muzeotehnică inovatoare flori de mină și eșantioane de minerale din diverse zone ale țării.
Unicitatea acestui mic și cochet muzeu montan este pusă în evidență prin varietatea exponatelor de chihlimbar cu forme translucide, transparente, opace, de diverse nuanțe ce merg de la galben la brun-roşcat sau verde-negru, aflate în stare brută, prelucrată sau sub formă de podoabe (coliere, inele, cercei, pandantive). În colecția de istorie a muzeului nostru se găseşte cea mai mare piesă de rumanit din lume un bulgăre de chihlimbar, în greutate de 3.480 gr care se află expus la sediul central din Buzău.

 

Cumpără bilet

 

Află mai multe
Font Resize
ro_RORomână