Site-ul Muzeului Județean Buzău

Noaptea europeană a Muzeelor, ediția din anul 2021

Noaptea Europeană a Muzeelor revine!

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău anunță organizarea unei serii de evenimente culturale în cadrul Programului internațional ”Noaptea europeană a Muzeelor”, ediția din anul 2021.

Evenimentul va avea loc în data de 12 iunie 2021, între orele 19.30 – 24.00 și va consta într-o amplă desfășurare de programe culturale, expoziționale și artistice organizate în parteneriat cu Ambasada Statului Peru în România, Asociația pentru Protecția Patrimoniului din România, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Național de Istorie a României, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”, Asociația RoMilitaria, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

 

În afara expozițiilor de bază din Buzău și Colți, am pregătit și:

Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă (Sediul Central), str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău

Expoziții temporare:

  • Escapadă Culturală Internațională Nocturnă. Programul, inițiat în anul 2019, are ca scop promovarea în rândul buzoienilor a valorilor culturale, istorice și a monumentelor naturale ale altor state. În acest an vă propunem să descoperiți fascinanta civilizație incașă, prin intermediul unei expoziții organizate în parteneriat cu Ambasada Statului Peru în România. Una dintre cele mai misterioase și interesante culturi precolumbiene va fi prezentată sub forma unei serii de fotografii de mari dimensiuni în legătură cu sistemul de drumuri incașe (Qhapaq Ñan), o rețea impresionantă de peste 40.000 km ce se întinde astăzi în Peru, Ecuador, Columbia, Bolivia, Chile și Argentina. Imperiul Incaș (Tahuantinsuyu în limba Quechua), cu centrul politic, administrativ și militar la Cuzco, Peru, s-a dezvoltat între secolele al XIII-lea și al XVI-lea, cunoscând importante inovații în agricultură, tehnică, matematică și astronomie. Astăzi, siturile arheologice incașe reprezintă unele dintre cele mai importante puncte de atracție din America de Sud, orașul Machu Picchu fiind unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din întreaga lume.
  • Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău;
  • Bisericile de lemn din Bucovina istoricăcercetare și conservare;
  • Jandarmeria Română 1850-2020. 170 de ani;
  • Ermetic – artist plastic Ion Anghel;
  • Spațiul – artist plastic Vladimir Păun Vrapciu;

 

Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău

  • Expoziția temporară Colecția de păpuși ”Arădeanca”

 

Muzeul Chihlimbarului Colți, sat Colți, com. Colți

  • Spectacol muzică populară – susținut de către artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău;

 

Accesul la toate evenimentele este gratuit, fiind permis doar cu masca de protecție purtată corespunzător și păstrarea unei distanțe fizice adecvate.

 

Manager

Dr. Daniel Costache

Muzeul Chihlimbarului Colți

Interesul suscitat de existenţa unor zăcăminte de chihlimbar în zonă, preocupările locuitorilor pentru exploatarea şi prelucrarea acestei rășine fosilizate au determinat organizarea Colecţiei muzeale Colţi, inaugurată la 14 iunie 1980.
Iniţiativa constituirii acestei colecţii datează din 1973, când s-a început şi construcţia unei clădiri în stilul arhitectonic specific zonei, s-a întocmit un studiu referitor la exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului şi, totodată, s-a demarat și acţiunea de colecţionare a unor pepite, instrumente şi unelte folosite de localnici, cât şi documente referitoare la istoria zonei şi a satului Colţi.
Unică în ţară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar, colecţia a fost inaugurată o dată cu reluarea serbării folclorice Floare de Colţi şi reorganizată în 1983, 1990, 2000, 2010 și 2020. Din octombrie 2020 se numește Muzeul Chihlimbarului.
După reabilitarea clădirii, muzeul s-a redeschis în august 2020, într-un nou concept expozițional, prezentând publicului colecția de chihlimbar: pepite de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop).
Muzeul Chihlimbarului este unic în țară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar și este găzduit într-o clădire ridicată în 1973 în stilul arhitectonic specific zonei, care a fost reabilitată între 2019 și 2020 cu 100.000 de euro. În expunere predomină pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, medalioane, broşe, şiraguri de mărgele, portţigarete etc.), unelte folosite în activitățile de prospectare, extragere și prelucrare a chihlimbarului. Muzeul deține tehnologii inovatoare: vitrină smart cu ecran touch care permite vizitatorului să exploreze în detaliu obiectele pe care le conține; vitrine automatizate, cu display-uri LCD sincronizate și sistem de iluminat inteligent care ghidează discret traseul vizitatorului, mobilier live 3D edge, monitor touchscreen care permite accesul utilizatorilor la informații turistice și istorice legate de ansamblul monumentelor rupestre din zonă. Experiența vizitatorului este augmentată printr-o ambianță sonoră și prin intermediul filmelor de arhivă care ilustrează modalitățile de extragere și prelucrare a chihlimbarului surprinse pe peliculă în 1934.
Muzeul cuprinde 5 săli expoziționale.
Prima sală „Grota de la Nucu-Bozioru” prezintă, sub forma unei fotoexpoziții, un monument unic în România și în sud-estul Europei ce s-a evidențiat încă din epoca preistorică și evul mediu ca un loc de spiritualite și sacralitate. În Colți sunt prezente 8 așezăminte rupestre, bisericuțe și chilii săpate în stâncă, toate având legătură cu începuturile creștinismului și a vieții monahale în zona Buzăului. Grota de la Nucu-Bozioru, închisă publicului din motive de conservare, prezintă arme gravate încă din epoca bronzului ce fac trimiteri la ceremonialul de inițiere a tinerilor ce trebuiau să devină războinici. Grota prezintă diferite simboluri incizate pe ambii pereţi din Epoca Bronzului, Epoca Fierului și Evul Mediu.
Sala 2 „Colți preistorici” prezintă elemente de paleofaună din zona Buzăului, oasele unor mamifere cuaternare gigantice, astăzi dispărute.
La etaj sunt situate trei săli dedicate colecției de chihlimbar și flori de mină unde sunt expuse 266 de obiecte.
Sala 1 prezintă o tematică legată de extragerea și prelucrarea chihlimbarului. Un segment expozițional aparte este dedicat savantului Gheorghe Munteanu-Murgoci (1872 -1925) care a realizat o monografie a zăcămintelor de chihlimbar (succin), care a fost de altfel prima teză de docență a Universității București (1903). El a demonstrat că dintre cele 162 de nuanţe de ambră cunoscute în lume, rumanitul de la Colţi, unic prin culoarea sa neagră este cel mai valoros prin rariratea sa. În perioada interbelică în comuna Colți s-au extras în mod sistematizat, aproximativ 2000 kg de chihlimbar.
Sala 2 este intitulată „Chihlimbarul. Istoric și rafinament” iar cea de-a treia sală prezintă într-o formulă muzeotehnică inovatoare flori de mină și eșantioane de minerale din diverse zone ale țării.
Unicitatea acestui mic și cochet muzeu montan este pusă în evidență prin varietatea exponatelor de chihlimbar cu forme translucide, transparente, opace, de diverse nuanțe ce merg de la galben la brun-roşcat sau verde-negru, aflate în stare brută, prelucrată sau sub formă de podoabe (coliere, inele, cercei, pandantive). În colecția de istorie a muzeului nostru se găseşte cea mai mare piesă de rumanit din lume un bulgăre de chihlimbar, în greutate de 3.480 gr care se află expus la sediul central din Buzău.

 

Cumpără bilet

 

Learn more
Font Resize