Site-ul Muzeului Județean Buzău

Noaptea europeană a Muzeelor, ediția din anul 2021

Noaptea Europeană a Muzeelor revine!

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău anunță organizarea unei serii de evenimente culturale în cadrul Programului internațional ”Noaptea europeană a Muzeelor”, ediția din anul 2021.

Evenimentul va avea loc în data de 12 iunie 2021, între orele 19.30 – 24.00 și va consta într-o amplă desfășurare de programe culturale, expoziționale și artistice organizate în parteneriat cu Ambasada Statului Peru în România, Asociația pentru Protecția Patrimoniului din România, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Național de Istorie a României, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”, Asociația RoMilitaria, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

 

În afara expozițiilor de bază din Buzău și Colți, am pregătit și:

Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă (Sediul Central), str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău

Expoziții temporare:

  • Escapadă Culturală Internațională Nocturnă. Programul, inițiat în anul 2019, are ca scop promovarea în rândul buzoienilor a valorilor culturale, istorice și a monumentelor naturale ale altor state. În acest an vă propunem să descoperiți fascinanta civilizație incașă, prin intermediul unei expoziții organizate în parteneriat cu Ambasada Statului Peru în România. Una dintre cele mai misterioase și interesante culturi precolumbiene va fi prezentată sub forma unei serii de fotografii de mari dimensiuni în legătură cu sistemul de drumuri incașe (Qhapaq Ñan), o rețea impresionantă de peste 40.000 km ce se întinde astăzi în Peru, Ecuador, Columbia, Bolivia, Chile și Argentina. Imperiul Incaș (Tahuantinsuyu în limba Quechua), cu centrul politic, administrativ și militar la Cuzco, Peru, s-a dezvoltat între secolele al XIII-lea și al XVI-lea, cunoscând importante inovații în agricultură, tehnică, matematică și astronomie. Astăzi, siturile arheologice incașe reprezintă unele dintre cele mai importante puncte de atracție din America de Sud, orașul Machu Picchu fiind unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din întreaga lume.
  • Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău;
  • Bisericile de lemn din Bucovina istoricăcercetare și conservare;
  • Jandarmeria Română 1850-2020. 170 de ani;
  • Ermetic – artist plastic Ion Anghel;
  • Spațiul – artist plastic Vladimir Păun Vrapciu;

 

Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău

  • Expoziția temporară Colecția de păpuși ”Arădeanca”

 

Muzeul Chihlimbarului Colți, sat Colți, com. Colți

  • Spectacol muzică populară – susținut de către artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău;

 

Accesul la toate evenimentele este gratuit, fiind permis doar cu masca de protecție purtată corespunzător și păstrarea unei distanțe fizice adecvate.

 

Manager

Dr. Daniel Costache

Colecția de chihlimbar Colți

Interesul suscitat de existenţa unor zăcăminte de chihlimbar în zonă, preocupările locuitorilor pentru exploatarea şi prelucrarea acestei rășine fosilizate au determinat organizarea Colecţiei muzeale Colţi, inaugurată la 14 iunie 1980.

Iniţiativa constituirii acestei colecţii datează din 1973, când s-a început şi construcţia unei clădiri în stilul arhitectonic specific zonei, s-a întocmit un studiu referitor la exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului şi, totodată, s-a demarat și acţiunea de colecţionare a unor pepite, instrumente şi unelte folosite de localnici, cât şi documente referitoare la istoria zonei şi a satului Colţi.
Supranumită şi Muzeul chihlimbarului, unică în ţară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar, colecţia, inaugurată o dată cu reluarea serbării folclorice Floare de Colţi şi reorganizată în 1983, 1990, 2000, 2010 și 2020.

După reabilitarea clădirii în 2019, muzeul s-a redeschis în august 2020, într-un nou concept expozițional, prezentând publicului colecția de chihlimbar: pepite de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop). Expoziția prezintă informații despre savantul Gh. Munteanu-Murgoci (1872-1925), întemeitor al școlii românești de pedologie și autorul lucrării „Zăcămintele succinului din România” (prima teză de docență în mineralogie din România).

Expozițiile de bază valorifică, de asemenea, colecția de flori de mină și exponate de paleoarheologie din patrimoniul Muzeului Județean Buzău.

 

Cumpără bilet

 

Learn more
ro_RORomână