Site-ul Muzeului Județean Buzău

Noaptea Muzeelor 2019

Comunicat de presă

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, bld. Nicolae Bălcescu, nr. 50, jud. Buzău anunță organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor (18/19 mai 2019).

Și în acest an muzeul vă propune o serie de evenimente de excepție.

Ediția a III-a a programului ”Escapada culturală nocturnă” vă propune o călătorie în Mexic. Alături de noi va fi prezent Excelența Sa Ambasadorul Statelor Unite ale Mexicului în România, JOSÉ GUILLERMO ORDORICA ROBLES, care ne va prezenta un obiect de mare interes pentru cultura și tradiția mexicană, un penacho prehispanic.  Exponatul a fost pus la dispoziție de către Muzeul Național al Țăranului Român din București.

În cadrul acestui eveniment va fi vernisată expoziția de bază „Știință și tehnică în Buzăul sec. al XX-lea”. Cu această ocazie va fi prezentată publicului buzoian o piesă extrem de rar întâlnită în România, mașina electromagnetică militară de criptat Enigma, model M 2-3, care face parte dintr-o colecție privată.

Accesul la toate aceste evenimente este gratuit.

Eveniment organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Mexicului în România.

 

MUZEUL JUDEȚEAN BUZĂU
            Manager
Dr. Daniel Costache

 

Programul evenimentelor
18 mai 2019

 

19.00 – vernisarea expoziției  de bază „Știință și tehnică în Buzăul sec. al XX-lea”. Prezentarea mașinei de criptat Enigma la Muzeul Județean Buzău.

20.00 – Escapada culturală nocturnă, ed. a III-a: întâlnire cu Excelența Sa Ambasadorul Statelor Unite ale Mexicului în România, JOSÉ GUILLERMO ORDORICA ROBLES. Prezentarea unui penacho prehispanic la Muzeul Județean Buzău.

19.00 – 00.00 vizitarea gratuită a colecțiilor Muzeului Județean Buzău

Expoziția temporară Conexiune în Brahma, cu lucrări semnate Liusic Vrapciu (1952-1993) și Vladimir Păun-Vrapciu.

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize