Site-ul Muzeului Județean Buzău

Noaptea muzeelor – ediția 2020

Comunicat de presă

 

Anul 2020 s-a dovedit a fi dificil în foarte multe privințe. Muzeul Județean Buzău a fost nevoit să renunțe la majoritatea acțiunilor cu care publicul deja se obișnuise. Cu toate acestea am reușit să oferim vizitatorilor noștri experiențe culturale și educative dintre cele mai diverse, experiențe ce au avut în centru patrimoniul cultural.

Un eveniment major al lumii muzeale europene, atât de mult așteptat de public dar și de noi, în fiecare an, este Noaptea Muzeelor. Organizatorul internațional, Franța, chiar dacă se confruntă cu grave probleme generate de valul al doilea al pandemiei, a decis totuși să nu anuleze evenimentul. Ca membru al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Muzeul Județean Buzău nu dorește să tragă cortina peste acest moment. Prin urmare, având în vedere situația epidemiologică de pe plan local, național și internațional și măsurile adoptate de către autorități, din respect pentru patrimoniul cultural pe care îl administrăm, din respect pentru instituția muzeală și din respect pentru public, noi o să fim aici în noaptea de 14 noiembrie 2020 pentru a marca momentul. Sălile de expoziție vor fi deschise, echipamentele audio și video vor funcționa ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, magazinul de suveniruri o să fie deschis, însă vizitarea nu va fi permisă. O să ne întâlnim online din interiorul muzeului (sediul central și colecțiile externe) începând cu ora 19.00 pe contul de facebook al muzeului. Până atunci vă pregătim un montaj foto-video al edițiilor din anii trecuți.

 

 

Manager

Dr. Daniel Costache

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize