Site-ul Muzeului Județean Buzău

Noaptea Muzeelor ediția a XIX-a, 2023

Comunicat de presă

Noaptea Muzeelor

ediția a XIX-a, 2023

 

În acest an ediția programului internațional Noaptea Muzeelor Europene a fost stabilită a avea loc pe data de 13 mai. Participarea Muzeului Județean Buzău la activitățile acestui program a fost din ce în ce mai vizibilă în economia națională a evenimentului atât prin acțiunile culturale pregătite și prezentate publicului, cât și prin interesul comunității față de instituția muzeală în acest context. Expoziții, vernisaje, spectacole, artă, istorie, arheologie, tehnologii moderne, artiști, interpreți de muzică populară fac parte și în acest an din oferta muzeului buzoian. Integrarea în acest program internațional a colecțiilor externe precum Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă” și Muzeul Chihlimbarului Colți, a făcut ca aceste colecții să dinamizeze foarte mult viața culturală muzeală nocturnă.

Cu prilejul programului internațional Noaptea Muzeelor Europene, ediția din anul 2023, Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău a pregătit publicului un ansamblu de evenimente culturale și de divertisment artistic, după cum urmează:

 

Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă, str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău, program 19.00 – 00.30 (ultima intrare):

1) Escapadă culturală internațională nocturnă, ed. a V-a.

În acest an avem bucuria de a prezenta publicului buzoian expoziția panotată Splendid Costumes of Chinese Ethnic Groups pe care am organizat-o în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze. Vestimentația reprezintă un element cheie și constituie un punct de referință în studiul unei culturi, al unei civilizații. Expoziția cuprinde imagini ale costumelor tradiționale a 56 de minorități etnice ce locuiesc pe teritoriul Republicii Populare Chineze, iar alături de imagini spectaculoase surprinse în momente de sărbătoare, se regăsesc și texte explicative ce oferă informații despre aceste populații, precum și despre semnificația costumelor tradiționale. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 20.00 în prezența Excelenței Sale Ambasadorul Republicii Populare China în România domnul Han Chunlin.

2) Numismatica.

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor reprezintă și momentul în care ultimul spațiu expozițional din cadrul expunerii de bază a Muzeului Județean Buzău va fi deschis publicului. Sala, dotată cu echipamente de ultimă generație în materie de expunere muzeală, găzduiește aproape 800 de monede de diferite tipuri și din diferite perioade istorice. Holograme și echipamente de tip touch vor permite vizitatorilor să descopere într-un mod inedit comorile numismatice deținute de instituția noastră. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 19.00, Etajul I, Sala nr. 8.

3)Zbor”

Expoziție de pictură a artistei Mariana Constantinescu, membră a Filialei Constanța Unu a U.A.P. România. Adeptă a unui expresionism abstract disecat în note particulare în ceea ce privește vibrația cromatică și sentimentul de libertate al ființei, expoziția este o destăinuire prin artă. Ea vine în întâmpinarea respingerii derapajelor contemporane umane și afirmării celor mai nobile și fragile trăiri ale omului. Vernisajul va avea loc la ora 21.30 în prezența artistei Mariana Constantinescu, Etajul II, Sala 14.

 

Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău, program 19.00 – 00.30 (ultima intrare)

1) ”Oamenii satelor”.

Proiectul expozițional Oamenii satelor este realizat de către fotograful-documentarist Patricia Marina Toma, din județul Sălaj, absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Expoziția se compune din 12 panouri și o instalație de obiecte ce ilustrează viața cotidiană a bătrânilor din satele zilelor noastre. Despre proiectul expozițional ce va fi deschis la Buzău artista a declarat: „Proiectul Oamenii satelor a început în urmă cu 7 ani ca primul meu proiect de valorificare a unei mici părți din fotografiile realizate în tot acest timp și s-a dezvoltat de la un proiect local, la documentarea fotografică a vieții generațiilor vârstnice care mai locuiesc în satele din nordul și nord-vestul Transilvaniei și în Bucovina. Îmi continui explorările în lumea rurală până în prezent, orientându-mă înspre oameni, așezări, interioare și cadre țărănești și din alte zone ale României. În fotografiile expuse veți putea observa o înclinație înspre chipuri, expresii și detalii puse în context de situații și elemente ale universului țărănesc pentru întregirea unui peisaj de ansamblu. Pentru completarea expoziției de fotografie propun vizionarea unui material video care cuprinde povești de viață ale unora dintre oamenii întâlniți în ultimii ani în teren, alături de obiecte personale rămase în urma celor care nu mai sunt, cu scopul de a crea un fragment din universul bătrâneții. Temele recurente în discuțiile pe care le vom asculta, cât și în fotografiile expuse, sunt boala, bătrânețea, singurătatea, spiritualitatea, alături de fragmente impresionant de detaliate ale amintirilor din perioada tinereții - familie și căsătorie, relații sociale, muncă (agricolă în special) și situație politică.” Vernisajul va avea loc la ora 21.00, în prezența Patriciei Marina Toma.

 

Muzeul Chihlimbarului, sat Colți, com. Colți, program 20.00 – 23.00 (ultima intrare).

1) Spectacol de muzică populară, susținut de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău.

 

Accesul publicului este gratuit la toate aceste evenimente și la vizitarea colecțiilor noastre.

 

Parteneri media: Agerpres, Campus TV, Radio Campus, Opinia Buzău, TV Sud-Est, TV Buzău, Știri de Buzău, Radio BOOM, EXPLORIS, Scurt pe 2, News-agenție de presă, News Buzău, Buzăul Cultural, ALLDOVA, Adevărul Buzău, Buzău Media, Focus Buzău, Șansa News, Timpul Buzoian

Muzeul Chihlimbarului Colți

Interesul suscitat de existenţa unor zăcăminte de chihlimbar în zonă, preocupările locuitorilor pentru exploatarea şi prelucrarea acestei rășine fosilizate au determinat organizarea Colecţiei muzeale Colţi, inaugurată la 14 iunie 1980.
Iniţiativa constituirii acestei colecţii datează din 1973, când s-a început şi construcţia unei clădiri în stilul arhitectonic specific zonei, s-a întocmit un studiu referitor la exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului şi, totodată, s-a demarat și acţiunea de colecţionare a unor pepite, instrumente şi unelte folosite de localnici, cât şi documente referitoare la istoria zonei şi a satului Colţi.
Unică în ţară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar, colecţia a fost inaugurată o dată cu reluarea serbării folclorice Floare de Colţi şi reorganizată în 1983, 1990, 2000, 2010 și 2020. Din octombrie 2020 se numește Muzeul Chihlimbarului.
După reabilitarea clădirii, muzeul s-a redeschis în august 2020, într-un nou concept expozițional, prezentând publicului colecția de chihlimbar: pepite de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop).
Muzeul Chihlimbarului este unic în țară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar și este găzduit într-o clădire ridicată în 1973 în stilul arhitectonic specific zonei, care a fost reabilitată între 2019 și 2020 cu 100.000 de euro. În expunere predomină pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, medalioane, broşe, şiraguri de mărgele, portţigarete etc.), unelte folosite în activitățile de prospectare, extragere și prelucrare a chihlimbarului. Muzeul deține tehnologii inovatoare: vitrină smart cu ecran touch care permite vizitatorului să exploreze în detaliu obiectele pe care le conține; vitrine automatizate, cu display-uri LCD sincronizate și sistem de iluminat inteligent care ghidează discret traseul vizitatorului, mobilier live 3D edge, monitor touchscreen care permite accesul utilizatorilor la informații turistice și istorice legate de ansamblul monumentelor rupestre din zonă. Experiența vizitatorului este augmentată printr-o ambianță sonoră și prin intermediul filmelor de arhivă care ilustrează modalitățile de extragere și prelucrare a chihlimbarului surprinse pe peliculă în 1934.
Muzeul cuprinde 5 săli expoziționale.
Prima sală „Grota de la Nucu-Bozioru” prezintă, sub forma unei fotoexpoziții, un monument unic în România și în sud-estul Europei ce s-a evidențiat încă din epoca preistorică și evul mediu ca un loc de spiritualite și sacralitate. În Colți sunt prezente 8 așezăminte rupestre, bisericuțe și chilii săpate în stâncă, toate având legătură cu începuturile creștinismului și a vieții monahale în zona Buzăului. Grota de la Nucu-Bozioru, închisă publicului din motive de conservare, prezintă arme gravate încă din epoca bronzului ce fac trimiteri la ceremonialul de inițiere a tinerilor ce trebuiau să devină războinici. Grota prezintă diferite simboluri incizate pe ambii pereţi din Epoca Bronzului, Epoca Fierului și Evul Mediu.
Sala 2 „Colți preistorici” prezintă elemente de paleofaună din zona Buzăului, oasele unor mamifere cuaternare gigantice, astăzi dispărute.
La etaj sunt situate trei săli dedicate colecției de chihlimbar și flori de mină unde sunt expuse 266 de obiecte.
Sala 1 prezintă o tematică legată de extragerea și prelucrarea chihlimbarului. Un segment expozițional aparte este dedicat savantului Gheorghe Munteanu-Murgoci (1872 -1925) care a realizat o monografie a zăcămintelor de chihlimbar (succin), care a fost de altfel prima teză de docență a Universității București (1903). El a demonstrat că dintre cele 162 de nuanţe de ambră cunoscute în lume, rumanitul de la Colţi, unic prin culoarea sa neagră este cel mai valoros prin rariratea sa. În perioada interbelică în comuna Colți s-au extras în mod sistematizat, aproximativ 2000 kg de chihlimbar.
Sala 2 este intitulată „Chihlimbarul. Istoric și rafinament” iar cea de-a treia sală prezintă într-o formulă muzeotehnică inovatoare flori de mină și eșantioane de minerale din diverse zone ale țării.
Unicitatea acestui mic și cochet muzeu montan este pusă în evidență prin varietatea exponatelor de chihlimbar cu forme translucide, transparente, opace, de diverse nuanțe ce merg de la galben la brun-roşcat sau verde-negru, aflate în stare brută, prelucrată sau sub formă de podoabe (coliere, inele, cercei, pandantive). În colecția de istorie a muzeului nostru se găseşte cea mai mare piesă de rumanit din lume un bulgăre de chihlimbar, în greutate de 3.480 gr care se află expus la sediul central din Buzău.

 

Cumpără bilet

 

Learn more
Font Resize