Site-ul Muzeului Județean Buzău

Trofeul Dumitru Dan

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, anunță organizarea Trofeului Dumitru Dan. Povestea globe-trotter-ului Dumitru Dan continuă.

Muzeul Județean Buzău a acceptat provocarea Asociației Club Sportiv PENTELEU Buzău de a participa la organizarea în premieră a Trofeului Dumitru Dan – brevete de anduranță pentru cicliști amatori (200 km, 300 km, 400 km, 600 km). Cursa, prima de acest gen desfășurată pe teritoriul județului Buzău, este dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan, personalitate căreia instituția noastră i-a dedicat un întreg spațiu expozițional. Călătoria acestuia în jurul lumii a suscitat interes încă de la jumătatea secolului XX.

În anul 2018 povestea lui Dumitru Dan și a tovarășilor săi de călătorie a fost promovată pentru prima dată într-un tur ciclist la cursa „Drumul Dunării” (1440 km). Anul acesta Asociația Club Sportiv PENTELEU Buzău împreună cu Muzeul Județean Buzău organizează a IV-a ediție a trofeului. Cu un număr record de participanți la start, peste 30, primul brevet începe mâine, 26 martie 2022, la ora 08.00, cu plecare din fața sediului central al muzeului. Traseul de parcurs cuprinde puncte de interes turistic și istoric de pe teritoriul județului Buzău precum: monumentul ridicat la locul descoperirii Tezaurului de la Pietroasele, Grunjul de la Mânzălești și Munții de Sare de la Lopătari. Participanții în acest brevet provin din Buzău, București, Ilfov, Prahova, Harghita, Bacău și Galați.

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize