Site-ul Muzeului Județean Buzău

Zilei Culturii Naționale – ediția 2020

 

Muzeul Județean Buzău anunță organizarea unui ansamblu de activități culturale dedicate Zilei Culturii Naționale. Cu acest prilej va fi lansată și Oferta culturală, educativă și științifică a muzeului pentru anul 2020.

Programul cuprinde o multiplă lansare de carte științifică, precum și vernisajul expoziției Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău. Campania arheologică din anul 2019.

15 Ianuarie 2020, ora 11.00 – Conferință de presă, sediul Muzeului Județean Buzău, sala Amfiteatru.

15 Ianuarie 2020, ora 11.30 – Lansare de carte științifică:

Mousaios, XXI/2018 – revista științifică a Muzeului Județean Buzău ce valorifică rezultatele cercetărilor arheologice și ale cercetărilor pluridisciplinare întreprinse pe teritoriul județului Buzău, dar și de către colegi din alte zone ale țării; articolele din revistă se adresează în primul rând specialiștilor, dar și pasionaților de arheologie și preistorie, studenți și profesori. Revista Muzeului Județean Buzău este catalogată în una dintre prestigioasele baze de date online Central Estern European Library începând cu anul 2012. De-a lungul timpului în numerele revistei Mousaios au publicat și specialiști din alte țări europene (Marea Britanie, Ucraina, Portugalia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Grecia, Germania, Republica Moldova ș.a.).

Analele Buzăului, XI/2019 – revistă științifică a Muzeului Județean Buzău ce valorifică în principal cercetările istorice atât ale muzeografilor instituției noastre dar și ale altor specialiști din țară.

Catalog de Restaurare. Patrimoniul cultural. A doua viață, I/2019 – reprezintă o noutate în peisajul publicațiilor instituției noastre, alăturându-se astfel puținelor cataloage de profil din țară; echipa de restauratori a Muzeului Județean Buzău (ceramică, metale, textile) își completează prin apariția acestei publicații portofoliul de activitate, restaurarea din instituția noastră afirmându-se din ce în ce mai pregnant în planul restaurării din România.

Chihlimbarul. Bijuterie și elixir, ed. a IV, revizuită și adăugită/2019;

15 Ianuarie 2020, ora 12.00 – Expoziția ”Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”, în cadrul căreia vor fi prezentate publicului larg artefacte descoperite de către arheologii muzeului nostru pe teritoriul județului Buzău în campania arheologică din anul 2019. Deși expoziția de acest gen a ajuns la a doua ediție, conceptul de bază este unul nou pentru instituția noastră și își propune să valorifice muzeistic descoperirile arheologice din campania abia încheiată. Expoziția va putea fi vizitată până în luna ianuarie a anului 2021.

 

Vă așteptăm la sediul Muzeului Județean Buzău, pe 15 Ianuarie 2020, începând cu ora 11.30.

Intrarea este liberă.

 

Manager

Dr. Daniel Costache

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize