Site-ul Muzeului Județean Buzău

Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău, ediția a VI-a

Comunicat de presă

Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău, ediția a VI-a

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, anunță organizarea celei de a VI-a ediții a evenimentului Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău. Și în acest an vă propunem un ansamblu de activități culturale de excepție, reprezentat de expoziții temporare tematice. Proiectele expoziționale dedicate zilei femeii din acest an au ca parteneri Art Expo (Letonia), Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Institutul Cultural Polonez din București.

Programul activităților:

03.03.2022, ora 11.00 – vernisajul expoziției internaționale „Katsushika Hokusai and his circle. Masterpieces of Japanese Surimono – Hidden Beauty”. Expoziția, care s-a bucurat de un succes foarte mare în diferite muzee din Polonia și Lituania este unică din multe puncte de vedere. Conține 51 de lucrări de grafică, capodopere ale artei japoneze Surimono – 51 de lucrări grafice originale ale celor mai mari maeștri ai artei Surimono-ului japonez - Katsushika Hokusai, Totoya Hokkei, Kubo Shunman, Yashima Gakutei, Yanagawa Shigenobu, Ryûryûkyo Shinsai, Katsushika Hokuun, Matora Ōishi, Kitagawa Utamaro, Utagawa Toyohiro și Utagawa Kuninao. De asemenea, sunt prezente două lucrări ale impresioniștilor, deținute de Arsène Alexandre. Expoziția, curatoriată de Chesauri Vasilii și Alexandru Anghel, oferă posibilitatea de a întâlni surimono-uri originale, de a vedea frumusețea lor aparent ascunsă, precum și procedeele prin care au fost create. Multe tehnici de embosare și iluzii vizuale asociate, aplicate în materialele surimono, presupun o examinare concentrată, atentă și lungă a lucrării în ansamblu, dar și a tuturor nuanțelor ei minuscule, fiecare dintre acestea conținând simboluri și completând în mod constant sensul vizual, îmbogățindu-l continuu. Surimono este contribuția unică a Japoniei la cultura lumii, iar expoziția demonstrează versatilitatea și frumusețea unică a capodoperelor care au supraviețuit până în zilele noastre. Expoziția va fi deschisă la Muzeul Județean Buzău, sala de expoziții temporare de la parterul imobilului, până în data de 05 iunie 2022.

04.03.2022, ora 11.00 – expoziția temporară ”Femei poloneze și românce care au schimbat lumea”, realizată în colaborare cu Institutul Cultural Polonez din București. Protagonistele expoziției sunt femei care au excelat în diverse domenii, unele dintre ele dedicându-și viața luptei împotriva comunismului și fiind reprimate de regimul totalitar. Cele 17 femei poloneze și 17 românce ale căror istorii sunt prezentate în cadrul expoziției sunt personalități mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, nelipsind cele care, în ambele țări, reprezintă simboluri incontestabile ale succesului. Un astfel de personaj este românca Elisabeta Rizea, care ani la rând s-a luptat cu regimul comunist ca membru al mișcării de rezistență din Munții Făgăraș. Curajoasa țărancă a rămas credincioasă convingerilor sale, în ciuda faptului că a fost închisă și torturată. Printre eroinele poloneze care au luptat împotriva regimului comunist a fost Elżbieta Zawacka, o femeie soldat care a efectuat misiuni speciale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai târziu închisă de comuniști pentru mai mulți ani, devenind după 1989 una dintre primele două  femei din Armata Poloneză care au fost avansate la gradul de general. Expoziția va fi montată pe gardul imobilului și va putea fi vizitată până în data de 18 martie 2022.

 

08.03.2022, ora 11.00 – vernisajul expoziției temporare „Panteon3D. Zeități romane feminine”. Expoziția reunește 21 de piese din patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și reprezintă statui din piatră, statuete din bronz, reliefuri votive, aplici și medalioane toate reprezentând zeități feminine romane cum ar fi: Venus, Diana, Minerva, Fortuna, Nemesis sau Medusa. Artefactele expuse provin din Apulum, cel mai întins sit din Dacia Romană, important centru urban și religios al provinciei. Expoziția face parte dintr-un proiect mai larg Pantheon 3D implementat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia care a urmărit valorificarea interdisciplinară a patrimoniului arheologic de epocă romană prin tehnologie modernă cum ar fi scanarea 3D și fotogrammetria, obținându-se o colecție virtuală ce poate fi urmărită online. Expoziția va fi deschisă la sala de expoziții temporare de la etajul II al imobilului, până în data de 15 aprilie 2022.

 

Program vizitare:

  • 9:00 – 17:00 (1 octombrie – 30 aprilie), ultima intrare la 16:15
  • 10:00 – 18:00 (1 mai – 30 septembrie), ultima intrare la 17:15
  • marți – duminică: deschis
  • luni: închis

Vernisajele expozițiilor vor fi transmise live pe paginile de Facebook ale instituției noastre

În zilele vernisajelor accesul publicului va fi gratuit.

Vă așteptăm la muzeu!

Manager,

Daniel COSTACHE

 

Book Online

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize