Site-ul Muzeului Județean Buzău

Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău ediția a VII-a, 2023

Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău

ediția a VII-a, 2023

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare, ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, anunță organizarea „Zilelor Femeii la Muzeul Județean Buzău”, ediția a VII-a.

Partenerii muzeului nostru în acest an sunt: Asociația Meșterilor Populari și Artiștilor Buzău și Muzeul Național „George Enescu” din București.

 

Programul evenimentelor cultural-educative este următorul:

 

  • Miercuri, 1 martie, ora 11:00 – atelier de mărțișoare tradiționale, coordonat de Mariana Trif și Nicoleta Matei, meșteri populari din cadrul AMPA. Activitatea este organizată la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă” din str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău;

 

  • Vineri, 3 martie, ora 17:00 – deschiderea expoziției de artă decorativă „Sensuri”, cu lucrări semnate de artiștii plastici profesioniști Georgeta Hlihor, Daniela Frumușeanu și Mihai Hlihor. Evenimentul are loc în sala de expoziții temporare a Muzeului Județean Buzău, Secția Artă, etajul al II-lea; Proiectul reunește panouri decorative textile de diferite dimensiuni, realizate în tehnici diverse, precum și obiecte din sticlă parietale şi rond-bosse în tehnica pate de verre. Alăturarea acestor lucrări, cu sensuri diferite de exprimare, creează o unitate în diversitatea conceptelor ce conferă armonie și echilibru pe simeze.

Expoziția „Sensuri” rămâne deschisă până în data de 15 aprilie 2023.

 

  • Sâmbătă, 4 martie, ora 11:00 – atelier de împâslit lâna, coordonat de artista Nicoleta Bică Bucșaru, la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”;

 

  • Sâmbătă, 4 martie, ora 11:00„Enescu pe înțelesul tuturor”, concert-conferință susținut de baritonul Ștefan Ignat. Acest proiect inedit, derulat în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”, a fost itinerat în numeroase orașe din țară și de peste hotare. „Enescu pe înțelesul tuturor” se află la granița dintre concert și conferință și are în prim-plan interpretarea și explicarea capodoperei „Oedipe” prin prisma melosului popular, a ethosului românesc, precum și prezentarea altor opusuri enesciene. Evenimentul are loc în sala Amfiteatru a Muzeului Județean Buzău.

 

La fiecare dintre cele două ateliere sunt disponibile 15 locuri, iar vârsta minimă de participare este 7 ani. Pentru detalii și programări, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0772 255 131.

 

Accesul publicului este gratuit la toate activitățile din cadrul programului „Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău”, ediția a VII-a.

 

Vă așteptăm la muzeu!

 

Manager,
Dr. Daniel Costache

Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize