Site-ul Muzeului Județean Buzău

Ziua Culturii Naționale, ediția 2022

Comunicat de presă

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, jud. Buzău, organizează, sâmbătă, 15 ianuarie, un ansamblu de activități culturale dedicate Zilei Culturii Naționale. Programul cuprinde conferința de presă anuală, lansare de carte și două vernisaje.

Programul activităților culturale este următorul:

  • ora 11.00 – Conferință de presă, sediul Muzeului Județean Buzău, et. al II-lea, sala 13. Bilanțul activității cultural, educative, științifice și administrative a muzeului în anul 2021 și prezentarea Ofertei culturale, științifice și educative pentru anul 2022.
  • ora 11:30 – Lansare de carte științifică și de popularizare:
    • „Analele Buzăului”, nr. XIII/2021, revistă științifică a Muzeului Județean Buzău ce valorifică, în principal, cercetările istorice ale muzeografilor instituției noastre și ale altor specialiști din țară.
    • „Valea Călmățuiului în Neo-Eneolitic”, autor dr. Daniel Garvăn, arheolog/muzeograf în cadrul Muzeului Județean Buzău. Volumul reprezintă cea mai complexă abordare științifică privind evoluția locuirii umane pe Valea Călmățuiului, în perioada mileniilor VI - V î. HR. Lucrarea cuprinde și un catalog exhaustiv al descoperirilor arheologice, precum și repertoriul arheologic.
    • „Catalog de Restaurare. Patrimoniul cultural. A doua viață”, nr. 2/2021 prezintă rezultatele activității restauratorilor, bazată pe cunoașterea materialelor, a tehnicilor și principiilor restaurării științifice. Publicația reunește lucrări de restaurare realizate de către specialiști din instituția noastră și din alte 12 muzee românești. Sunt prezentate imagini din timpul restaurării, ce oferă publicului o imagine de ansamblu a drumului parcurs de bunurile culturale din depozitele muzeelor în expoziții.
    • „Funny Quarantine”, catalogul ilustrează proiectul cultural-educativ #funnyquarantine implementat de Muzeul Județean Buzău în perioada 10 aprilie – 2 iunie 2020, când instituția a suspendat, din cauza pandemiei de COVID -19, vizitarea expozițiilor precum și celelalte activități cu publicul.
  • ora 12:00 – vernisarea expoziției de bază „Porțile Mănăstirii Bradu”. Cu o vechime de peste 240 de ani, porțile masive din lemn au fost supuse unui amplu proces de restaurare în cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare de la Muzeul Național al Bucovinei, Suceava. Expoziția este amenajată la etajul I al Muzeului Județean Buzău. Proiectul expozițional este unul de excepție, inedit pentru această expunere.
  • ora 12:30 – vernisarea expoziției ”Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”. Conceptul expozițional, ajuns anul acesta la a patra ediție, își propune să valorifice muzeistic cele mai recente artefacte intrate în patrimoniul muzeului nostru, prin cercetări arheologice sistematice, de salvare și/sau supravegheri arheologice, în anul 2021. Acestea sunt expuse publicului în premieră. Expoziția va putea fi vizitată până în luna ianuarie a anului 2023.

Activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale vor putea fi vizionate live pe pagina de Facebook a Muzeului Județean Buzău.

Accesul publicului este permis începând cu ora 13:00, cu respectarea normelor sanitare actuale.

În ziua evenimentului accesul este gratuit la toate sediile și expozițiile muzeului.

 

Vă așteptăm la muzeu!

 

 

Manager

dr. Daniel Costache

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Bazele sale au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Actualul sediu este al treilea. Din 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete. Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale orașului.

Expozițiile permanente au fost deschise aici în 1980-1981, fiind ulterior modificate și actualizate în 1986, 1990, 1999-2001, 2004, 2015-2017. Cel mai nou proiect a fost pus în aplicare după restaurarea completă a clădirii (realizată în perioada 2010-2015, în baza finanţării de 36.906.590 lei / 8.201.464 Euro oferite prin Programul Operațional Regional 2007-2013).

În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecţii de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Sub egida instituției s-au publicat o serie de cărți („Biblioteca Mousaios”), 2 buletine științifice anuale („Mousaios” și „Analele Buzăului”), cataloage și monografii, rod al activitatății științifice de cercetare dusă în cadrul instituției muzeale.

Cumpără bilet
Learn more
Font Resize