Site-ul Muzeului Județean Buzău

„Ziua Satului Românesc”, ediția a IV-a

Comunicat de presă

„Ziua Satului Românesc”, ediția a IV-a

 

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare, ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, anunță organizarea celei de a IV-a ediții a evenimentului „Ziua Satului Românesc.”

Programul din acest an include o serie de activități culturale specifice, care vor avea loc în data de 24 septembrie 2023, la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” din strada Războieni, nr. 8, municipiul Buzău.

Duminică, 24 septembrie, va fi vernisată o expoziție temporară dedicată instrumentelor muzicale aerofone în cadrul căreia vor fi expuse instrumente muzicale din colecția Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă, din colecția personală a domnului Cristian Micu și din colecția personală a domnului Ion Zecheru. De asemenea, ne sunt parteneri în organizarea expoziției Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și domnișoara Claudia Colniceanu, inițiatoarea proiectului de muzici tradiționale „MousaiosSound”.

Expoziția „Sunet și melos – instrumente muzicale aerofone din spațiul rural românesc” aduce în atenția publicului instrumente muzicale aerofone utilizate în lumea rurală românească: tilinca, fluierul, cavalul, buciumul și cimpoiul și sunetul acestora în zona etnografică a Buzăului.

Programul activităților culturale este următorul:

 

24 septembrie 2023, între orele 12:00 – 13:30

 1. Moment muzical Mircea Micu – deținător al titlului de Tezaur Uman Viu (UNESCO), interpret la instrumente muzicale aerofone și constructor de instrumente muzicale aerofone din localitatea Sărulești, județul Buzău;
 2. Moment muzical Andrei Cojanu – interpret la fluier și caval din localitatea Bisoca, județul Buzău;
 3. Moment muzical Cristian Micu – interpret de muzică populară din localitatea Vintilă-Vodă, județul Buzău;
 4. Prezentare de specialitate, „MousaiosSound: între nou și vechi” – Claudia Colniceanu, interpretă de muzică populară, absolventă a Universității Naționale de Muzică din București și inițiatoarea proiectului de muzici tradiționale „MousaiosSound”;
 5. Moment muzical Claudia Colniceanu;
 6. Prezentare de specialitate, „Despre instrumentele populare aerofone și cercetarea de teren” – Ion Zecheru, interpret la instrumente muzicale aerofone și absolvent al programului masteral „Etnologie, antropologie culturală și folclor” din cadrul Facultății de Litere a Universității București;
 7. Moment muzical Ion Zecheru;
 8. Vernisajul expoziției temporare „Sunet și melos – instrumente muzicale aerofone din spațiul rural românesc”

 

Expoziția temporară „Sunet și melos – instrumente muzicale aerofone din spațiul rural românesc” poate fi vizitată până în data de 22.10.2023.

 

Program vizitare:

 • 10:00 – 18:00 (septembrie), ultima intrare la ora 17:15.
 • 9:00 – 17:00 (octombrie), ultima intrare la ora 16:15
 • marți – duminică: deschis
 • luni: închis

 

Accesul este gratuit în ziua evenimentului

 

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”.

 

Vă așteptăm la muzeu!

 

Manager,
 1. Daniel COSTACHE-BOLOCAN

Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”

Muzeul are sediul într-o clădire monument istoric, ce a aparţinut familiei boierești Vergu-Mănăilă. Fiind una dintre cele mai vechi construcţii civile păstrate în oraș, menţionată într-un document din 1794, clădirea a fost restaurată între 1971 și 1974, trecând prin reparaţii capitale în cursul anului 2017.

Sunt păstrate aici obiecte cu specific etnografic din zona Buzăului, cum sunt piesele de port popular, țesăturile de interior sau obiectele de uz casnic ce reflectă ocupaţiile tradiţionale și universul spiritual și creativ al ţăranului român.

Atrag atenţia în mod deosebit piesele din materiale textile bogat decorate – fie că ne referim la diferitele elemente ale costumelor tradiţionale specifice zonei, ori ne îndreptăm atenţia spre covoarele, ștergarele, batistele de nuntă, feţele de pernă sau învelitorile expuse.

Cumpără bilet

 

Learn more
Font Resize