Expoziția Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci a fost realizată în cadrul proiectului cu același nume, finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Guvernul României, derulat între 2015-2016. Detalii despre proiect aici.

Expoziţia Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci aduce în atenţia publicului un patrimoniu inedit, unic în ţară, legat de personalitatea primului globe-trotter român, Dumitru Dan, o personalitate marcantă a istoriei turismului a cărei performanţă apare consemnată în Cartea Recordurilor din 1985. Vizitatorul este introdus în atmosfera începutului de secol XX când, la 1 aprilie 1910, din Bucureşti, Dumitru Dan împreună cu alţi 3 tineri români, Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu şi Paul Pîrvu, au pornit într-o călătorie în jurul lumii, însoţiţi de câinele ciobănesc, Harap.

Pe tot parcursul călătoriei, globe-trotterii români au purtat costume naţionale româneşti, au rupt 497 de perechi de opinci şi, pentru a se putea susţine material, au ţinut mici conferinţe-spectacol interpretând poezii, cântece şi dansuri româneşti în marile oraşe şi capitale ale lumii, unele dintre ele adevărate spectacole în care şi-au etalat multiplele lor talente.

În expunere se află scrise în diverse limbi străine: documente (manuscrise, dactilografiate, tipărite), articole apărute în presă despre vizita globe-trotterilor în diverse oraşe ale lumii, afişe de spectacole, cărţi poştale ilustrate, contracte teatrale, fotografii, cât și bunuri etnografice, obiecte de medalistică şi sigilografie, insigne şi medalii, cocarde emise de societăţi de ajutor care funcţionau în cadrul comunităţilor de români din Statele Unite ale Americii, înregistrări audio ale lui D. Dan din anii ʼ70 și filme documentare, reconstituiri realizate în cadrul proiectului prin finanțarea EEA Grants.

Cine a fost Dumitru Dan?

Dumitru Dan s-a născut la Buhuşi, pe 14 iulie 1890 şi a decedat la Buzău pe 4 decembrie 1978. A fost geograf, profesor de geografie şi călător român. A fost unul dintre cei 7 copii ai Mariei şi ai lui Tudorache Dan, cântăreţ la biserică şi sanitar. A terminat şcoala primară la Buhuşi, Liceul Comercial la Brăila şi Facultatea de Geografie la Paris. A activat timp de 30 de ani ca profesor de geografie la Brăila şi Buzău.

În perioada 1910-1916, 1923 a luat parte la concursul organizat de Touring Club de France, concurs întrerupt din cauza primului război mondial şi finalizat în 1923 la Paris, unde i s-au înmânat premiul şi titlul de campion mondial. A mai călătorit în perioada interbelică prin Europa: în Italia (1924, 1927, 1930), Elveţia (1927) etc. Mormântul său aflat în Cimitirul Eroilor din Buzău a fost reamenajat în octombrie 2017 ca urmare a donației lui Gheorghe Dan.

Dumitru Dan, primul globe-trotter român, a plecat pe jos în jurul lumii împreună cu alţi 3 colegi, Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu, Paul Pârvu şi au fost însoţiţi aproape 90.000 km de câinele ciobănesc Harap. Călătoria celor 4 tineri români avea să îi poarte pe meridianele globului, întâlnind, la început de secol XX, diverse personalităţi, culturi, populaţii şi confruntându-se cu tot felul de situaţii amuzante ori de-a dreptul periculoase. Au străbătut pe jos, în opinci şi în costume naţionale peste 1500 de localităţi din 74 de ţări, de pe 5 continente, au parcurs pe puntea vapoarelor mii de kilometri, rupând 497 perechi de opinci şi 28 de costume naţionale.

Întreaga construcţie tematică are ca „voce” principală relatările globe-trotterului despre această temerară călătorie. Expunerea este una angajantă (la nivel auditiv, vizual, tactil, motric, chiar şi olfactiv) şi urmăreşte să reliefeze importanţa acestui lung traseu efectuat pe jos, efortul permanent al personajului principal, Dumitru Dan şi situaţiile critice trăite de acesta. Expoziţia are o structură narativă configurată pe 15 teme diferite și redă prin intermediul unor diorame unele dintre cele mai dificile momente din timpul traseului. În zona centrală, se află amplasate pe scenă cele 4 manechine personalizate ale tinerilor globe-trotteri reconstituindu-se astfel, într-o atmosferă de spectacol, unul dintre momentele lor de glorie. Reconstituirea s-a făcut pornindu-se de la singura fotografie cunoscută a celor patru români, fotografie actualmente dispărută. În sală sunt expuse, de asemenea, 497 de perechi de opinci realizate de meşterul popular Doina Mușat, pentru a evidenția efortul fizic extraordinar, totodată şi perseverenţa, voinţa, rezistenţa fizică şi trăsăturile psiho-morale ieşite din comun ale celui care a finalizat această călătorie în jurul lumii pe jos.

Sunt expuse bunuri care i-au aparținut lui Dumitru Dan, cele mai multe fiind documente din timpul călătoriei, emise de instituţii prestigioase sau personalităţi ale perioadei respective: guvernatori, primari de mari oraşe, preşedinţi de state, etc. Expunerea este completată cu informații despre cele mai importante momente din întâlnirile cu diverse popoare ale lumii, mai mult sau mai puţin prietenoase, cu întâmplări haioase sau primejdioase cu băştinaşi şi animale sălbatice sau alte evenimente trăite pe diverse mări şi oceane la bordul unor vapoare, întâmplări din porturi şi incidente de tot felul.

Expoziţia îşi propune să aducă în atenţia publicului personalitatea lui Dumitru Dan şi performanţa sa sportivă unică până la acea vreme, să evidenţieze rolul de „ambasador al României” şi de purtător de valori tradiţionale româneşti pe toate meridianele globului, pe care acesta l-a avut la început de secol XX.

Una dintre cele mai frumoase cugetări ale sale surprinde, poate cel mai bine, esenţa acestei temerare aventuri: Călătorind, depărtându-te cât mai mult de hotarele ţării şi cunoscând alte popoare, ajungi să înţelegi mai bine sufletul neamului tău, afirma Dumitru Dan în 1978.

Pornind de la tematica expozițională, în sală se derulează periodic lecții interactive de storytelling Călătorie pe glob și ateliere meșteșugărești Semne tradiționale cusute. Expoziția a fost nominalizată la premiile Academiei Europene a Muzeelor în anul 2017 și are propria sa Pagină de Facebook Dumitru Dan globe-trotter - Proiectul Muzeului Judeţean Buzău , cât și canalul de Youtube Dumitru Dan Globe-trotter.

© Muzeul Județean Buzău