Proiectul Museum Bus

 

Ce este Museum Bus?

Museum Bus este un muzeu într-un microbuz care respectă normele de etalare, utilizează elemente de muzeotehnică și folosește metodologia de expunere muzeală; conține vitrine, materiale complementare, iluminat dedicat, suport pentru redare foto-video și audio; este deservit de un muzeograf.

De ce Museum Bus?

Pe teritoriul județului Buzău sunt aproape 300 de unități școlare în mediul rural, cu mai multe mii de elevi. Din foarte multe motive majoritatea acestora nu a reușit până acum să viziteze colecțiile muzeului nostru, ori să ajungă la vreunul dintre sediile externe ale instituției. Museum Bus-ul a fost creat tocmai pentru a duce mesajul cultural și științific al muzeului în toate aceste unități de învățământ.

Cum călătorește Museum Bus-ul?

Pentru fiecare deplasare muzeul nostru asigură transportul gratuit al acestei colecții mobile. Microbuzul muzeu este însoțit de un muzeograf, un membru al personalului auxiliar și, evident, un conducător auto. Obiectele, vitrinele și echipamentele sunt montate pe pozițiile de vizitare la fața locului de către personalul nostru.

Cum chemăm Museum Bus-ul?

Fiind un proiect dedicat elevilor din mediul rural, este necesar ca unitatea școlară să ne sune, ori să ne scrie pe e-mail, sau să ne lase un mesaj pe pagina de Facebook a muzeului, în care să ni se comunice ziua dorită și numărul de elevi care participă la activitate. De asemenea, putem fi solicitați și de către reprezentanții UAT-urilor de pe teritoriul județului Buzău.

Cum se vizitează Museum Bus-ul?

În primul rând, precizăm faptul că Museum Bus-ul Muzeului Județean Buzău se vizitează gratuit, fiind un proiect finanțat integral de către Consiliul Județean Buzău. Vizita va fi organizată în funcție de numărul de elevi și cadre didactice, putând participa și alți membri ai comunității. Pentru monitorizarea activității, toți cei care vizitează Muzeul Mobil vor primi, la intrare, un bilet gratuit.

Ce putem vizita în Museum Bus?

Obiectele expuse în vitrine, panourile explicative, fotografiile și filmele de prezentare ilustrează aspecte din secțiile Arheologie, Istorie, Artă, din colecțiile speciale „Dumitru Dan – primul globe-trotter român” şi „Colecţia de Telefoane a Muzeului Județean Buzău”, cea mai mare de acest fel din țara noastră. De asemenea, vizitatorii află informații relevante despre cele mai importante șantiere arheologice din județul Buzău și descoperă ce înseamnă munca de cercetare a arheologului.

© Muzeul Județean Buzău