Muzeul Județean Buzău demarează un proiect dedicat publicului său online prin care va prezenta lunar informații istorice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rubrica lunară „Știri din vremea războiului” va reda informații despre evenimentele care au avut loc în zona Buzăului și în țară, evidențiind aspecte din viața privată, socială, economică, militară, școlară, sanitară etc. Rubrica urmărește să difuzeze informații diverse în vederea creșterii interesului publicului pentru cunoașterea istoriei contemporane, locală și națională.

Episodul al VIII-lea

 

Prizonieri în lagărele sovietice

În sângeroasa bătălie de la Cotul Donului (1942-1943) au pierit foarte mulți soldați români. Cei care au fost luați prizonieri au avut o soartă cruntă despre care viitorul autor a numeroase culegeri de matematică, Grigore Gheba, ofițer în Regimentul 9 infanterie Râmnicu Sărat, a relatat: „La 22 noiembrie (1942) am căzut prizonier în încercuirea de la Cotul Donului. Am îndurat calvarul încercuirii care a durat zece zile, în ploaie, vânt şi viscol, fără mâncare. Am asistat la scene dramatice de disperare şi sinucidere.

A urmat marşul morţii spre lagărele Siberiei, pe jos, prin zăpadă, în bătaia unui crivăţ cumplit. Noaptea eram lăsaţi afară în câmp, fiecare luptând cu moartea. Dimineaţa puteai vedea cât cuprindea privirea, mii de morţi căzuţi în zăpadă. Cei care au fost răniţi sau în vârstă au murit în prima noapte, căzuţi în zăpadă. Ulterior s-a produs îmbarcarea în vagoane de vite, fără apă şi fără mâncare şi timp de nouă zile nu s-au deschis uşile la vagoane. Cei rămaşi în viaţă au profitat de oprirea trenului într-o gară şi disperaţi am strigat cât ne mai ţineau puterile ca să fim împuşcaţi, căci aveam nouă morţi în jurul grămezii de excremente în vagon iar păduchii erau şi în sprincene. (…) Consider un adevărat miracol că totuşi am putut rezista, sosind astfel în lagărul de la Oranki aproape desfigurat şi extrem de slăbit. Din corpul meu atletic îmi rămăseseră doar ochii care să plângă”.

Sursa: Emil Niculescu, Regimentul 9 Dorobanți/Infanterie Râmnicu Sărat, în Armata în județul Buzău – o retrospectivă istorică (coord. gen. Petrică Lucian Foca), vol. I, Editgraph, Buzău, 2016, pp. 329-330.

Episodul al VII-lea

 

Rezervele de bani și de cereale

În timpuri de restriște, nesiguranța traiului de mâine a determinat populația să revină la obiceiul milenar de a ascunde bani, metale prețioase și grâne în pământ ca metodă de salvare a bunurilor de valoare în caz de primejdie și de asigurare a unei rezerve de hrană. În primăvara lui 1941, într-un zbor deasupra țării, mareșalul Ion Antonescu a observat numeroase gropi făcute la marginea drumurilor, la colțurile locurilor de arătură, în Moldova, Bucovina și în zona de sud a țării. Țăranii își ascundeau cerealele pentru a avea provizii care să nu le fie luate în caz de invazie. În curțile caselor își săpau gropi, pe care le ardeau până spre vitrificare, pentru a împiedica germinarea semințelor. Peste aceste gropi amenajau șure de coceni sau grămezi de crengi și lemne pentru a le masca. Concomitent, autoritățile militare blocau și rechiziționau cantități de cereale, fapt ce a nemulțumit profund populația, provocând îngrijorare mai ales în rândul celor săraci care nu-și puteau asigura hrana familiilor și a animalelor de la o recoltă la alta. Lipsa brațelor de muncă (mulți bărbați se aflau mobilizați pe front), agricultura practicată cu mijloace încă rudimentare și deci cu randament foarte scăzut, inundațiile, seceta, scumpirea prețurilor produselor alimentare (în medie cu 200%), specula și consumul din ce în ce mai crescut al armatei, toți acești factori au dus la o producție insuficientă și la necesitatea asigurării unor provizii particulare pentru consumul casnic.

În mediul urban predomina metoda „banii la saltea” sau „banii la ciorap”. Neîncrederea în sistemul bancar a dus la economisirea și ascunderea a numeroase sume de bani care s-au devalorizat rapid în timpul războiului, acest fenomen producând o scădere dramatică a puterii de cumpărare.

Sursa foto: Muzeul Județean Buzău, secția Istorie

Episodul al VI-lea

 

Palatul Comunal

Palatul Comunal, clădire simbolică pentru orașul Buzău, a fost construit între 1899 şi 1903. Proiectat de arhitectul Al. Săvulescu, într-un amestec de stiluri îmbinând elemente ale vechii arhitecturi româneşti și elemente de tip Art Nouveau neoromânesc, edificiul a fost considerat, până la 1918, cea mai impunătoare construcţie comunală din întreaga ţară.

La Palatul Comunal s-au derulat multe evenimente istorice importante pentru comunitatea buzoiană: parade, comemorări, aniversări, dar și marile episoade de convulsii sociale (cele două războaie, Revoluția din 1989), iar, mai recent, concerte sau proteste.

Clădirea a fost avariată în mai multe rânduri din cauza unor mari cutremure și incendii. Fotografiile pe care vi le prezentăm astăzi surprind palatul în anul 1946, aflat încă în ruină, ca urmare a incendiului din noaptea de 28/29 august 1944.

Imediat după lovitura de stat din 23 august 1944, la Buzău s-a instalat haosul.

Trupele germane dezarmau gardieni, polițiști publici și cadre militare, minau instituții iar bande civile jefuiau magazinele din centrul orașului (25-27 august 1944).

În 28 august, grupul de militari germani care se afla în Palatul Comunal a deschis focul asupra trupelor sovietice care au ripostat bombardând și mitraliind clădirea. Luptele și incendiul uriaș au avariat întreaga construcție, structura de lemn, acoperișul, turnul cu ceas, în foc pierind și piese de mobilier și opere valoroase (tablouri, cărți etc).

Sursa foto: Muzeul Județean Buzău, secția Istorie

Episodul al V-lea

Micrografie electronică a bacteriei Rickettsia-prowazekii

(Copyright britannica.com)

 

Tifosul exantematic

Temutul tifos exantematic făcuse ravagii în rândul trupelor și al populației civile în timpul Primul Război Mondial, România înregistrând între 1916-1920 peste 200.000 de morți, unele surse indică cifra de 300.000 morți.

Transmisă prin intermediul păduchilor de corp și a puricilor, boala, extrem de contagioasă, se manifestă prin instalarea bruscă a unei accentuate stări de apatie, stare de prostrație, confuzie mintală, slăbire extremă fizică și psihică a pacientului, erupții cutanate de pete roșii, frisoane, febră ridicată, cefalee, greață, stare de rău, diaree și vărsături. Simptomele mai severe, includ sângerări în piele, delir, hipotensiune și moarte.

Infecția este produsă de către patogenul Rickettsia prowazeki (microbul a fost denumit astfel, după numele a doi medici americani care au murit de tifos exantematic), patogen transmis prin scărpinarea individului, autoinoculându-și astfel mult temuta bacterie. (Vezi, romedic.ro și www.britannica.com/science/typhus).

Profilaxia precară datorată lipsurilor materiale și igienice, slaba pregătire sanitară, subnutriția, frigul, insuficiența cuptoarelor mobile de deparazitare și a depozitelor de petrol, săpun și var, lipsa lemnelor pentru fierberea rufăriei au fost principalele cauze care au generat focare de tifos exantematic și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O altă cauză a fost mișcările de populație, în primăvara anului 1944, a refugiaților din Basarabia și Bucovina, a evacuaților din Moldova și din zonele bombardate din întreaga țară. Pentru combaterea extinderii acestei epidemii s-au luat măsuri de deparazitare a soldaților, de izolare și vaccinare a celor bolnavi. În iunie 1944, pentru evitarea extinderii epidemiei în rândul populației civile, se dispunea măsura ca premilitarii evacuați în condiții improprii și „plini de insecte” să fie încorporați cu toții în armată, pentru ca aceștia să nu ajungă în sânul familiilor lor și să extindă astfel focarele de tifos. Un an mai târziu, epidemia de tifos făcea ravagii în rândul populației civile, mai ales în Moldova, raportându-se 10.000 de cazuri noi pe săptămână.

Episodul al IV-lea

Lagărul de la Liceul „B. P. Hasdeu”
(iulie 1941 – martie 1942)

 

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, comunitatea evreiască s-a confruntat cu teroarea legionară (septembrie 1940 – ianuarie 1941), procesul de românizare, teroarea regimului antonescian impus după intrarea României în războiul antisovietic, propaganda axată pe tema iudeo-comunismului, psihoza antievreiască, regimul de ostatici, purtarea stelei galbene, deportările în Transnistria, munca obligatorie ş.a..

Conform recensământului din 1930, erau înregistrați la Buzău 1615 evrei, aceștia reprezentând 4,4% din populația orașului și 0,5 %  din cea a județului, fiind a doua etnie minoritară după țigani. Din punct de vedere confesional, mozaicii ocupau poziția secundă după majoritarii ortodocși. După instaurarea Statului Național-Legionar, numărul evreilor buzoieni ajunge la 1100 (mulți alegând să plece în alte localități), scăzând apoi progresiv din cauze naturale. Din punct de vedere profesional, în 1941, 41,7% erau comercianți, 21% funcționari, 8% în domeniul confecțiilor și 29,3% mici meseriași. Aproape 98% dintre bărbații evrei și aprox. 93% dintre evreicele buzoience aveau cel puțin studii primare. La 1941, Comunitatea evreiască buzoiană avea 2 rabini, 3 ingineri, 3 dentiști, 2 farmaciști, 2 institutori, 4 avocați, 8 medici și 9 contabili.

Urmare ordinelor Ministerului Afacerilor Interne  Nr. 4599 din 30 iunie 1941 şi 19935 din 16 octombrie 1941, s-a dispus înfiinţarea lagărelor cu ostateci evrei în unele oraşe reşedinţe din ţară, printre care și Buzău.

În data de 7 iulie 1941, Poliția orașului Buzău a primit ordinul generalului Ion Antonescu care dispunea luarea unor măsuri de o gravitate excepțională: „În toate oraşele cu populaţie evreească numeroasă circulaţia evreilor pe străzi va fi oprită începând de la ora 13 şi până dimineaţa la ora 7. În acest interval de timp, evreii vor fi grupaţi pe cartiere şi adunaţi în anumite clădiri mai mari, sub pază, pentru a se putea supraveghea şi sancţiona imediat orice încercare de tulburare.... În acelaşi timp se vor lua ostateci dintre conducătorii cunoscuţi ai evreilor, comuniştilor precum şi dintre regionalii comunişti care vor fi împuşcaţi imediat ce se va produce un act de rebeliune sau terorism”.

Astfel, în Buzău au fost internaţi în lagărul înfiinţat la Li­ceul „B.P. Hasdeu” toţi evreii, bărbaţi activi din localitate. Bănuiţi de propagandă comunistă, evreii buzoieni au fost închişi în opt săli de clasă. Liceul a stat în tot timpul funcţionării lagărului sub pază militară.

361 de persoane de sex masculin cu vârste între 18 - 60 de ani au fost supuşi unui regim aspru de supraveghere. Dintre aceştia au fost luaţi 15 ostatici care au fost internaţi în casa Sebastian Eskenazy din  strada Voicescu, nr. 7. Printre ei se aflau rabinul Simion Bercovici, doi cantori, reprezentanţi ai comunităţii şi cei mai bogaţi comercianţi evrei din oraş. Asupra lor plana pedeapsa prin împuşcare în cazul în care cel puţin un evreu închis ori vreun membru din familiile celor închişi manifesta vreun semn de ostilitate. Situaţia era de o gravitate excepţională. În luna august 1941, din cei 374 de evrei internaţi, 250 se aflau la lucru în detaşamente de muncă obligatorie pentru îndiguirea râu­lui Buzău în localitatea Făurei (judeţul Brăila), iar 124 erau închişi şi lucrau în lagăr pentru necesităţile spitalului din Buzău.

În data de 30 martie 1942 lagărul local de ostateci evrei a fost desființat.

Fotografie preluată din Alex Antoniu, Albumul general al României, București, 1901-1904.

(imaginea clădirii din 1891)

Episodul al III-lea

 

Opinci (criza de încălțăminte)

 

În anii dramatici ai războiului, fenomenul creșterii prețurilor produselor și serviciilor a generat o reducere cu 50% a capacității de achiziție a fiecărei familii. Acest fenomen e regăsit în documentele epocii sub expresia „scumpirea vieții”. Mai mult, se înregistra o criză fără precedent de îmbrăcăminte și, mai ales, de încălțăminte.

Iarna, în mediul școlar, se punea problema prelungirii vacanței din rațiunea economiei de combustibil în sălile de clasă, a lipsei posibilităților de deplasare a elevilor, dar mai ales a lipsei acute de încălțăminte. Cantități mari de piei de animale, până la 85%, erau rechiziționate/cumpărate de armată pentru reconstituirea rezervelor pierdute pe front. Astfel, criza pieilor de animale - bovine, cabaline, porcine, caprine -  a generat o scumpire spectaculoasă a acestor produse, comerțul la „negru” înregistrând cote alarmante (talpa se cumpăra „pe sub mână” cu 3000-4000 lei kg). O pereche de pantofi ajungea la suma de 16.000 lei (1942), o pereche de ghete la 20-30.000 lei (1944) în timp ce, spre exemplu, salariul unui învățător era de 8.000 de lei.

În mediul rural, elevii veneau cel mai adesea desculți în sezonul cald, iar în sezonul rece, frecvența școlară era extrem de redusă. Copiilor li se confecționau opinci din piele de câine ori saboți din lemn care deveneau foarte zgomotoși în sălile de clasă.

În mediul urban, raritatea încălțămintei a generat o ridicare spectaculoasă a prețurilor, ajungându-se ca aceasta să fie produsă din surogate (semifabricate), cu talpă de lemn, sfoară, plută ori să fie distribuită pe bonuri, mai ales funcționarilor. Trei perechi de opinci echivalau cu 4 m3 de lemne sau prețul unei vite.

Nevoile populației de 14 milioane de locuitori erau greu de satisfăcut cu doar 600.000 de perechi de încălțăminte (aproximativ 23% din producția anului 1939), astfel încât, de Crăciun, în 1944, li s-a dat voie țăranilor să își păstreze pielea porcului din gospodărie pentru a-și confecționa opinci. Pentru armată se fabricau 80.000 de perechi de opinci pe lună (aproximativ 1 milion pe an), cam aceeași cantitate și pentru restul populației.

Episodul al II-lea

 

Chihlimbarul

 

Chihlimbarul este o răşină fosilizată de-a lungul a zeci de milioane de ani. Rășina a fost produsă de unele specii de pin (Pinus Succiniferia) și prezintă o varitate de culori: de la galben ca mierea, la brun-roşcat sau verde-negru.

Începând cu anul 1920, în comuna Colți, județul Buzău, s-a început exploatarea organizată a chihlimbarului, producția medie la un metru de galerie fiind de aproximativ 500 grame. În epocă, prețul chihlimbarului era de 3000 lei/kg. Timp de 10 ani, la Colți, s-au extras în mod sistematizat aproximativ 2000 kg de chihlimbar. În comună exista, de asemenea, și un atelier de prelucrare și șlefuire a chihlimbarului unde lucrau mai mulţi săteni, sub coordonarea inginerului Dumitru Grigorescu, concesionarul terenurilor ambrifere din judeţul Buzău.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Mihai Antonescu, vicepreședintele Consiliului de Miniștri, Ministrul Afacerilor Străine și Ministrul Propagandei Naționale, a achiziționat o serie de obiecte de chihlimbar și alte produse etnografice românești (covoare țărănești, costume populare, broderii etc) în vederea oferirii lor în scopuri propagandistice și de curtoazie unor înalți demnitari naziști precum Joachim von Ribbentrop (diplomat), mareșalul Wilhelm Keitel (comandant al comandamentului suprem al armatei Germaniei naziste), Hermann Göring (comandantul aviației militare Luftwaffe), Joseph Göebbels (ministrul propagandei) și alții.

În ianuarie 1943, cu ocazia împlinirii a 50 de ani, feldmareșalului Göring i s-a oferit, printre altele, și un port-țigaret de chihlimbar românesc (rumanit).

Episodul I

Intrarea României în război (22 iunie 1941) a generat problema răniților și a organizării spitalelor, mai mult de jumătate dintre ele instalându-se în localuri de școală (din cele 22.000 de paturi, 11.600 se găseau în școli). Această situație punea la grea încercare planificarea activității școlare, care era deja bulversată de starea de război, din cauza predilecției autorităților militare de a instala spitale în localurile de școală, mai ales că războiul genera 1000 de răniți pe zi la Odessa.

În 1 septembrie 1941 erau amenajate spitale ZI (zona interioară) în toată țara. Pe lângă spitalele deja existente au fost rechiziționate sedii de școli și licee. Astfel, în orașul Râmnicu Sărat funcționa la Liceul Regele Ferdinand  (în prezent, Colegiul Național Al. Vlahuță) un spital cu 620 de paturi, al doilea din țară în ceea ce privește capacitatea, după spitalul Sf. Spiridon din Iași (694 paturi).

La Buzău funcționau următoarele:

  • Spitalul militar cu 120 de paturi;
  • Liceul de fete „dr. C. Angelescu” cu 280 de paturi (astăzi Colegiul Național „Mihai Eminescu”);
  • Seminarul Teologic - 294 paturi;
  • Școala Normală de fete cu 620 de paturi (astăzi Muzeul Județean Buzău);
  • Spitalul Gârlași „Maria Minculeasa” – 273 paturi.

În total, la Buzău erau pregătite 1587 de paturi pentru răniții de pe frontul din Est.

© Muzeul Județean Buzău