Cetatea dacică de la Târcov

 

Cetatea dacică de la Târcov se află la cca 7 km nord de Pârscov, în apropierea satului Târcov. Ea este plasată pe o culme greu accesibilă, numită de localnici Piatra cu Lilieci, având trei laturi abrupte și o înălțime maximă de 735 m. Cetatea se află într-o poziție dominantă asupra văii Buzăului, ceea ce cu siguranță i-a conferit un important rol militar.

Datele oferite de descoperirile arheologice ne-au indicat că această cetate a funcționat în a doua jumătate a sec. I p. Chr., în perioada domniei regelui Decebal. Probabil  această fortificație a avut un rol în sistemul defensiv organizat de Decebal și anume de a controla accesul spre Transilvania pe cursul superior al râului Buzău.

În cursul cercetărilor arheologice au fost descoperite resturi de construcții (locuințe de suprafață sau semiadâncite), dintre care unele incendiate. Majoritatea locuințelor erau confecționate din lemn, pereții fiind acoperiți cu lut în tehnica paiantei.

Săpăturile arheologice au adus la lumină numeroase artefacte dintre care cele mai numeroase sunt fragmentele ceramice provenind de la vase de provizii, vase de gătit, vase de băut cum ar fi cănile sau ceștile, dar și vase din care se servea mâncarea cum ar fi străchinile cu picior înalt sau castroanele. Pentru iluminat, dacii au folosi cești-opaiț, utilizând seul de oaie.

În afara vaselor ceramice au mai fost descoperite unelte și ustensile din fier, cuțite, cuie, scoabe, arme (vârfuri de lance și de săgeți), podoabe și piese de port din bronz și mărgele din sticlă precum și râșnițe din piatră.

Cercetările arheologice sistematice au fost începute în anul 2007 și, cu mici întreruperi, ele continua și astăzi.

Imagini – Cetatea dacică de la Târcov

© Muzeul Județean Buzău